Оксана Бучко

В яких аптеках тернополяни можуть отримати інсулін авансом

Забезпечити безкоштовним інсуліном пацієнтів Тернополя стає проблемою, адже державний бюджет фінансує лише 30% потреби. Тобто 7,5 млн грн на закупівлю інсуліну місту не вистачає.

При тому на сайті МОЗ йдеться про те, що у бюджеті на 2019 рік вдалося закласти на відшкодування вартості препаратів інсуліну за кошти державного бюджету 841 мільйон 175 тисяч гривень. Ці гроші покриють 87% від загальної потреби. Лише 13% від потреби мають бути забезпечені з місцевих бюджетів,

- Насправді маємо фінансування з державного бюджету лише 30%, - зазначає начальник управління охорони  здоров’я і медичного забезпечення міста Ростислав Левчук. – Ми не заклали цих коштів у міський бюджет, щоб зараз фінансувати закупівлю інсуліну у таких пропорціях. Уже звернулись у Міністерство охорони здоров’я щодо цієї проблеми. Також виділили додатково 2 млн грн з міського бюджету. Окрім того будемо намагатись отримати співфінансування з обласного бюджету.

На даний час є домовленості з аптеками міста видавати інсулін пацієнтам авансом. Таку можливість мають в аптеці № 126 (вулиця Тролейбусна, 14), а також в аптеках мережі  3і на Шпитальній, 6 та на б-р Просвіти, 21-А.

До слова, у Тернополі є 1300 людей, які потребують інсуліну.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео