Олег Снітовський

Митець з Тернопільщини показав «Кладку через час» (фоторепортаж)

В обласному музеї імені Б. Лепкого в Бережанах художник Олег Кузів презентував авторську виставку живопису.

02 (Copy)
02 (Copy)

01 (Copy)
01 (Copy)

03 (Copy)
03 (Copy)

У Міжнародний день музею у Бережанах відбулася знакова подія. У  музеї Богдана Лепкого, який очолює пані Ірина Ухман, художник Олег Кузів показав землякам та гостям з різних куточків Тернопільщини 30 своїх дивовижних полотен.

04 (Copy)
04 (Copy)

05 (Copy)
05 (Copy)

06 (Copy)
06 (Copy)

А своєрідним музичним тлом виставки «Кладка через час» стала прекрасна гра на бандурі та українські пісні у виконанні заслуженого артиста України Дмитра Губ’яка.

08 (Copy)
08 (Copy)

07 (Copy)
07 (Copy)

09 (Copy)
09 (Copy)

Сам же Олег Кузів, окреслюючи своє мистецьке кредо, наголосив,  що його творчість – це любов до землі, життя та історії. Це сповідь до людей, у якій висновки та істини не плоди мистецьких шкіл, а поклик душі і серця…

12 (Copy)
12 (Copy)

13 (Copy)
13 (Copy)

11 (Copy)
11 (Copy)

А відомий в Україні художник, заслужений діяч мистецтв, викладач Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка Михайло Кузів, вітаючи свого рідного брата Олега із відкриттям виставки, розповів про витоки його творчості.

– Формування творчого світогляду Олега відбувалося під впливом творчості його друзів-митців, зокрема тих, з якими вчився у Львові. Було живе, відверте спілкування. Олег завжди тягнувся до мистецької класики, мистецтва найвищого ґатунку, зокрема, пейзажу. А згодом він почав опанувати декоративний живопис, який відображав його власне бачення. Дуже знаковою була його перша виставка у Тернополі. Це підсилило його творчість настроєво.

15 (Copy)
15 (Copy)

16 (Copy)
16 (Copy)

Відтоді Олег постійно бере участь в обласних, всеукраїнських виставках. А ще був пленер «Босими стежками Богдана Лепкого», який відбувався на Бережанщині.  Щодо цієї виставки, то в окремих його творах я бачу сплетіння, синтез історичного живопису, певної обрядової культури, пейзажу. Тобто, відчувається поєднання і професійних засад, і народне, глибоке бачення навколишнього світу. Є тут і оригінальні твори із використанням авторської техніки, це, зокрема, полотна у такій самобутній «петриківській» техніці. Олег зайняв свою творчу нішу. А для митця це дуже важливо, мати своє бачення, свою філософію, коли він не біжить «вхолосту», а має платформу, яка ґрунтується на національному, ідейному, колористичному, українському дусі. А це все в Олега є, тож твори і радуй усіх нас своїми творами! – сказав, звертаючись до брата Олега Михайло Кузів. А ще він подарував братові свіжовидрукувані буклети, де йшлося про творчість Олега Кузіва і тих, хто допоміг йому облаштувати цю прекрасну виставу. А це – Мирон та Оксана Постолани, великі шанувальники творчості Олега Кузіва.

14 (Copy)
14 (Copy)

– Нам з Оксаною приємно бачити такі патріотичні твори мистецтва, які зображають стабільні цінності й традиції минулих часів у сучасному світі постійних змін. Роботи Олега Кузіва відтворюють традиційні, культурні, духовні та історичні аспекти української культури, які в сукупності передають любов художника до навколишнього світу, – вважає Мирон Постолан.

17 (Copy)
17 (Copy)

Тепло привітали автора виставки народний художник України Богдан Ткачик, заслужені художники України Микола Шевчук та Олег Шупляк, керівники району, друзі, рідні. Були того дня і поетичні  рядки від письменниці Лесі Любарської.

Фото автора 

Вибір читачів за тиждень

Відео