Олег Снітовський

На Тернопільщині зробили те, чого в Україні ще не було (фоторепортаж)

На центральній площі Чорткова відбувся І Міжрайонний кар'єрний форум «Профорієнтація-2019».

Досить оригінальну і цікаву форму промоції різноманітних професій започаткували на Тернопільщині.

_ORL0002 (Copy)
_ORL0002 (Copy)

_ORL0007
_ORL0007

Тут, у Чорткові, вперше в Україні Чортківською районною філією Тернопільського обласного центру зайнятості (ОЦЗ) спільно з фахівцями Тернопільського ОЦЗ соціальними партнерами – органами влади, закладами освіти, військовими, ГО «Гільдія галицьких майстрів», приватними підприємцями та роботодавцями, за участю представників 6-ти районів області: Монастириського, Гусятинського, Борщівського, Теребовлянського, Заліщицького, Бучацького районів провели І Міжрайонний кар'єрний форум «Профорієнтація-2019».

_ORL0163 (Copy)
_ORL0163 (Copy)

– Ринок праці на Тернопільщині диктує свої умови. Зараз тут спостерігається  дисбаланс між попитом та пропозицією робочої сили. Нині на обліку у службі зайнятості значна частина тимчасово непрацюючих – люди із вищою освітою, – каже директор Тернопільського обласного центру зайнятості Василь Олещук.

_ORL0018 (Copy)
_ORL0018 (Copy)

_ORL0023 (Copy)
_ORL0023 (Copy)

– Тільки у Тернополі таких людей – майже 80 відсотків. А по області – понад 46%. У той же час, багато робітничих вакансій із гідними заробітними платами, до речі, не дуже аж таки і нижчими, ніж, скажімо, у Польщі.

_ORL0032 (Copy)
_ORL0032 (Copy)

_ORL0049 (Copy)
_ORL0049 (Copy)

Але знайти таких спеціалістів важко. Тому намагаємося використовувати сучасні комунікаційні платформи, які б сприяли молоді самовизначитися, зменшити міграцію робочої сили.

_ORL0200 (Copy)
_ORL0200 (Copy)

Тому сьогодні ми хочемо зорієнтувати молодь на прикладі тих людей, які, опанувавши робітничі професії, мають гідну працю тут, в Україні, отримуючи заробітну плату чесно, не в «конвертах».  Бачите, на цій площі є і роботодавці, і представники навчальних закладів, і ті, хто працює у певних галузях, де потрібні фахівці. 

_ORL0052 (Copy)
_ORL0052 (Copy)

_ORL0054 (Copy)
_ORL0054 (Copy)

Тож підготували такий форум задля того, аби молода людина чи навіть той, хто хоче перекваліфікуватися, зрозуміли суть можливо, майбутньої спеціальності, поспілкувалася безпосередньо із тими, хто вже мають певний досвід з обраного фаху. Така ініціатива  – перша в Україні. Переконаний, вона варта уваги, щоб її підтримали й в інших регіонах. А ми плануємо ще провести подібні форуми у Кременці, Бережанах, у Тернополі,  – розповів директор Тернопільського обласного центру зайнятості Василь Олещук. 

_ORL0130 (Copy)
_ORL0130 (Copy)

_ORL0109 (Copy)
_ORL0109 (Copy)

Форум відвідали голова Чортківської райдержадміністрації Оксана Чайчук, міський голова Володимир Шматько, начальник управління освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації Ольга Хома, директор Чортківської районної філії Тернопільського обласного центру зайнятості Михайло Шевчук, представники закладів освіти, бізнесу.

На головному майдані райцентру діяли різноманітні локації, де презентувалися різноманітні професії. І було це зроблено в ігровій, доступній формі, аби максимально розкрити усі складові фаху.

_ORL0142 (Copy)
_ORL0142 (Copy)

Увагу багатьох привернула, так би мовити, «мілітарізована» локація, яку презентували військовослужбовці. І серед них –  офіцер-психолог Тернопільського зонального відділу військової служби правопорядку молодший лейтенант Юлія Євстратова.

_ORL0176 (Copy)
_ORL0176 (Copy)

– Я, як військовий психолог, презентую тут нашу службу, розповідаю про це школярам, студентам коледжів. Бачу, що багатьох це цікавить. Підходять, отримують інформацію, приміряють на себе військову амуніцію, військовослужбовці  показують зброю, допомагають підліткам розбирати та збирати її. Йде таке живе спілкування, молоді люди роблять селфі, розпитують про можливість навчання військових закладах, беруть з собою інформаційні букети. Хтозна, можливо, хтось із учасників цього форуму згодом й вибере собі військовий фах, – розповіла офіцер-психолог Тернопільського зонального відділу військової служби правопорядку молодший лейтенант Юлія Євстратова.

_ORL0204 (Copy)
_ORL0204 (Copy)

Координатор форуму, начальник відділу організації профорієнтації ОЦЗ Тетяна Білінська та начальник відділу інформаційної роботи  ОЦЗ Олена Рак під час цієї профорієнтаційної велелюдної акції фахово координували роботу журналістів щодо висвітлення роботи форуму, допомагали гостям із інших районів якомога ефективніше використати їхню участь у такій неординарній події.

Цього ж дня, коли діяла оригінальна «дефіляда» професій, тривала презентація народних ремесел, демонструвались й основи лікування мистецтвом, відбувалися рольові ігри з фінансової грамотності.

_ORL0246 (Copy)
_ORL0246 (Copy)

IMG_8332 (Copy)
IMG_8332 (Copy)

Також у рамках форуму було проведено тренінг для психологів, елементи вишколу разом з станицею «Чортків» Тернопільської округи «Пласту».  «Родзинкою» форуму був майданчик для випікання піци від відкритим небом. Також  бажаючі змогли взяти участь у cтворенню профорієнтаційного міні-ролика «Спробуй себе – опануй професію...».

Як організатори  такої акції, так і самі її учасники зійшлися на думці, що І Міжрайонний кар'єрний форум «Профорієнтація-2019» вдався, й очевидно, наступні подібні профорієнтаційні форуми будуть на Тернопільщині не менш оригінальними та ефективними.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео