У Тернополі розповідали про інклюзію у бібліотеках (фотофакт)

IMG_6928

Що таке інклюзія? Для чого її впроваджувати і яка її мета? Ми часто чуємо це слово, але будемо здивовані, якщо дізнаємось, що інклюзія — без перебільшень, для усіх.  Зручні ліфти та пандуси, пішохідні переходи зі звуковими світлофорами, вказівники, які дозволяють швидко орієнтуватися у місті — це все про інклюзію. Вона не створює умови одним коштом інших, а збільшує  участь усіх громадян у соціальному житті, незалежно від  можливостей.

У п’ятницю, 24 травня, у приміщенні Тернопільської міської ЦБС відбувся тренінг на тему «Інклюзивна бібліотека: простір, послуги, комунікація», яку у рамках підписання Меморандуму про співпрацю організували Інклюзивно-ресурсний центр ТНПУ ім. В. Гнатюка та ГО Центр громадського моніторингу та аналітики» в рамках проекту «Центр громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі. Захід проводився для працівників бібліотек, щоби розповісти про можливості інклюзивної бібліотеки.

Тренінг розпочався із цікавої комунікації: лекторка Зоряна Удич спробувала розповісти присутнім про себе і тренінг без слів, тільки мовою жестів та мімікою. І зрозуміти таку комунікацію з першого разу, було досить складно.

IMG_6792
IMG_6792

У ході навчання бібліотекарі складали SWOT-аналіз, визначаючи сильні та слабкі сторони книгозбірні. Розповіли про перспективи та загрози, які стоять перед ними. Цікавим був блок «Етикет взаємодії», де ілюструючи реальними прикладами, Зоряна Удич ознайомила учасників як правильно називати людей з інвалідністю, спілкуватись з ними, пропонувати допомогу.

Звернули у тренінгу і на поняття універсального дизайну, його принципи, ознаки інклюзивної бібліотеки, а саме її відкритість та доступність, володіння працівниками бібліотечних закладів різними навиками комунікації, проведенні у ній спеціальних програм та заходів для різних відвідувачів.

«Помилково вважати, що інклюзія - це революція, яка змінить все і одразу. Інклюзія - доволі тривалий процес. До прикладу, процес реалізації інклюзії у Канаді тривав близько 50 років. В Україні цей процес лише починається», — зазначила лекторка.

Символом заходу став запалений ліхтар зі свічкою, що відображає потребу «горіти» прагненнями змін суспільства, адже якщо мрієш бачити багаття — будь іскрою.

Центр громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі

Довідка: Центр громадського контролю «Дій!» - проект чеської організації People in Need за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках програми «Transition Promotion Program». Проект полягає у розбудові в Україні мережі моніторингових центрів, які опікуються питаннями громадського контролю за діяльністю органів місцевої влади. До основних компонентів діяльності проекту відносяться: моніторинг та аналітика, адвокація, громадсько-правова просвіта, створення проактивності місцевого громадського сектору та його консолідація. Мережа на цьому етапі охоплює ключові міста в Україні, де на сьогодні цікава і динамічна громадсько-політична активність - Тернопіль, Вінниця, Запоріжжя, Краматорськ та Маріуполь (Донеччина).

Вибір читачів за тиждень

Відео