Орест Сарматський

Частинку мощів Амфілохія Почаївського вивезли з Тернопільщини

Із Почаєва до одного із храмів Луцька привезли частинку мощів преподобного Амфілохія Почаївського.

Як повідомляє офіційний сайт Волинської єпархії ПЦУ, святиню, доставлену з Почаєва, зустріли у Божому домі молитвою та розмістили в підготовлений кивот. Тепер усі бажаючі мають змогу помолитися перед реліквією.

Довідково. Святий Амфілохій (у миру Яків Головатюк) народився 10 грудня 1894 року в с. Мала Іловиця Кременецького повіту Волинської губернії (нині Тернопільська область.) За своє життя він зцілив тисячі людей. І зцілення це було як тілесне, так і духовне. Після війни потік людей до святого став таким, що влада відмінила автобусне сполучення із селом, де жив Амфілохій. Але люди йшли пішки день і ніч.

Проти Амфілохія розпочалися гоніння. В 60-х роках КДБ кидає старця до психіатричної лікарні. І лише після приїзду до лікарні дочки Сталіна Світлани Алілуєвої, яку він у свій час зцілив, Амфілохія відпускають з психіатричної клініки.

Амфілохій Почаївський помер 1 січня 1971 року. І коли через 31 рік була відкрита його могила, усі присутні були глибоко вражені: тіло священика виявилося нетлінним. У травні 2002 року Амфілохія Почаївського долучили до лику святих. Під час богослужіння в його честь тисячі вірян побачили справжнє чудо: в небі над Почаєвом із хмар виник великий хрест. Хмара у вигляді хреста висіла у небі упродовж усієї служби.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео