Тамара Коблик

31 травня в історії Тернопільщини

31

Цього дня народилися:

заслужений працівник сфери сільського господарства, генеральний директор компанії ПАП «Агропродсервіс» Баран Андрій Степанович (1961 р.н.)

баран1
баран1

музикознавець, публіцист, громадський діяч Юрко Зелений (справжнє – Юрченко Руслан Володимирович; 31. 05. 1971 р. н., м. Чортків);

Результат пошуку зображень за запитом "Юрко Зелений"

художник Петро Кукурудза (1935 р. н., с. Осташівці, нині Зборівського району);

tom15_1918
tom15_1918

художник Андрій Наконечний (1905 р., с. Урмань, нині Бережанського району – 15. 09. 1983 р., м. Тернопіль, похований у м. Бережани);

військовик, педагог, гос­подарник Богдан Пилипишин (1961 р. н., смт. Гримайлів Гусятинського району).

Цей день в історії Тернопілля:

31 травня 1919 року - останній день перебування в Тернополі Директорії, Уряд і вищого армійського командування УНР на чолі з Симоном Петлюрою.

31 травня 1969 року - відбулося урочисте відкриття етнографічно-меморіального музею Володимира Гнатюка в його родинному с.Велеснів Монастириського району. Музей заснований краєзнавцем Остапом Черемшинським 6 червня 1961 р., оформлений за «Тематико-експозиційним планом» Ігоря Ґерети та Остапа Черемшинського київськими художниками Іриною Левитською та Юрієм Кисличенком ) у спеціальному будинку, збудованому за проектом голови місцевого колгоспу Леоніда Мацюка в 1964-1967 рр. У 2003 р. одержав статус обласного.

31 травня 1985 року – в Чикаго (США) помер письменник, журналіст, редактор, культурно-освітній діяч, педагог, уродженець с.Славна Зборівського району Роман Завадович. Створив неповторну галерею літературних образів - від Гномика Ромтомтомика й Гоци Драли до Марушки Чепурушки та Леся Побігдеся. Був одним із найпопулярніших авторів часописів «Світ дитини» і «Малі друзі». Емігрувавши до США, видавав там дитячий журнал «Веселка», який виходить і нині. За великі заслуги на ниві української культури відзначений 22 січня 1978 р. у м.Чикаго як «Українець року».

31 травня 2010 року – початок однієї зі спроб відновити регулярна авіасполучення між Тернополем і Києвом. Останні регулярні авіарейси в Аеропорту «Тернопіль» відбувалися по 2 липня 2010 року. Літак Ан-24РВ виконував рейси за маршрутом Тернопіль — Київ «Жуляни» і у зворотному напрямку. Рейси відбувалися двічі на тиждень — у понеділок і п'ятницю. Тривалість перельоту була 2 год. 10 хв. Перевізником було запорізьке ВАТ «Мотор Січ». На теперішній час виконуються тільки чартерні перевезення, регулярні рейси відсутні.

З четвертої п’ятниці травня в школах починаються традиційні «Останні дзвінки». Дата проведення останнього дзвоника в українських школах відрізняється, але піти на літні канікули діти мають не пізніше 31 травня.

Для тернопільських школярів довгоочікуваний «останній дзвінок», що ознаменує початок літніх канікул, пролунає саме 31 травня. А от для цьогорічних випускників та їх близьких свято може бути затьмарене неминучою розлукою з дитинством, адже вже віднині їм доведеться робити перші серйозні кроки у доросле життя.

01
01

Всесвітній день блондинок, що святкується 31 травня, можна назвати самим світлим, в буквальному сенсі слова, святом. Блондинки — це світлі голови нашої сучасності. Незважаючи на існування безлічі стереотипів, пов'язаних з кмітливістю білявих дам, вони як і раніше залишаються найбільш бажаними для чоловіків. І при цьому блондинкам не позичати розуму і винахідливості, які дозволяють їм добиватися бажаного, не витрачаючи на це масу зусиль.

Поява дня блондинок назрівала протягом всього 20 століття. Найвідоміші жінки минулого століття були блондинками. Сьогодні вони відзначають своє свято, гордо заявляючи про те, як легко і невимушено можуть вирішувати проблеми, які ставлять у глухий кут інших.

Вважається, що блондинки надзвичайно багато уваги приділяють своїй зовнішності. Варто зазначити, що ці любительки гламуру в результаті виправдовують свої старання, оскільки, будучи втіленням істинно жіночої логіки, вони підкорюють серця мільйонів чоловіків, не залишаючи шансів брюнеткам або шатенкам. Тому Всесвітній день блондинок можна цілком справедливо назвати днем краси, наївності та невимушеності.

31 травня — це привід для кожного курця хоча би на один день відмовитися від сигарет, оскільки останній день травня — це Всесвітній день без тютюну. Ініціативу щодо проведення заходів та акцій, пов'язаних з відмовою від куріння, проявила Всесвітня організація охорони здоров'я. Перший такий день пройшов в 1988 році з метою звернення уваги людей на ту шкоду, яку завдає людському здоров'ю куріння.

Куріння тютюну відноситься до числа найбільш поширених шкідливих звичок в більшості країн світу. У деяких з них число курців на порядок вище, ніж кількість некурящих людей. Саме тому Всесвітня організація охорони здоров'я розробила заходи для викорінення куріння в XXI столітті. І поява Всесвітнього дня без тютюну — це один із способів досягнення цієї мети.

За даними ВООЗ, щороку через наслідки тютюнопаління в світі помирає 300 тисяч осіб. Мало хто звертає увагу на цю страшну статистику, оскільки шкода від куріння сигарет не проявляється моментально. Тим не менш, курці з великим стажем практично приречені на серйозні проблеми зі здоров'ям. І в результаті їх вмирає більше, ніж наркоманів, хворих на СНІД та іншими захворюваннями. Тому головне завдання цього свята — підняти рівень самосвідомості людей, які першими повинні піклуватися про своє здоров'я.

Остання п'ятниця травня — це привід сходити в гості до сусідів, оскільки це Європейський день сусідів. У сучасному житті дуже багато залежить від того, які люди нас оточують на роботі, вдома, у дворі, на відпочинку і т.д. Тому важливо вміти налагоджувати контакт з усіма сусідами, починаючи з сусідів по шкільній парті і закінчуючи сусідами по будинку.

Автором ідеї щодо дня сусідів став француз А. Періфан. Він і зараз координує заходи, присвячені цьому святу, будучи головою Європейської федерації місцевого єднання.

 В 2019 році свято припадає на 31 травня.

Іменини сьогодні святкують Давид, Андрій, Олександра, Юлія, Петро, Павлина, Фаїна.

Вибір читачів за тиждень

Відео