Віра Олександрович

Тернопільщина: наймолодшій учасниці прощі було всього 9 місяців (фоторепортаж, відео)

Даринка Тарасенко – 9-місячна донька журналістки і редакторки «Терену» Анни Кравець-Тарасенко стала наймолодшою учасницею 4-ї журналістської прощі до Зарваниці у неділю, 2 червня.

Загалом у Марійському духовному центрі «Зарваниця», що на Теребовлянщині, цього року зібралося понад 30 представників різних місцевих видань: від газет до інтернет-сайтів, а також працівників прес-служб різних служб і установ. Вони разом помолилися за здоров'я своїх близьких, мир і спокій в Україні, а також пом’янули своїх колег, які загинули під час російсько-української війни на сході.

Журналісти
Журналісти

Прощу розпочали із Парафіяльної церкви, де зберігають оригінал чудотворної ікони. Працівників мас-медіа там благословили і мирували.

Нагадаємо, прощу зазвичай проводять напередодні професійного свята - Дня журналіста. І цього року вона відбувалася уже не вперше. Супроводжував цього разу журналістів, проводив богослужіння і повчав медійників працівник духовного центру Зарваниця отець Микола Медюх. Він благословив тернопільських «акул пера» і побажав висвітлювати події правдиво, а не на догоду владі, яка сьогодні – одна, а завтра – інша.

Медюх
Медюх

- Сталою є лише істина, - каже отець. – За будь-яку ціну кожен журналіст, кожен служитель слова повинен виставляти для себе пріоритети: я хочу якось служити чи я хочу служити правдиво. «Якось» можна жити, можна навіть гроші заробляти, можна у цьому світі «крутитися». Але жити із Богом – це не «якось». Треба докладати багато зусиль і навіть інколи жертвувати своєю власною вигодою і збагаченням задля того, щоб донести до інших правду.

Микола Медюх запевнив, що це – справа честі, хоча і доволі важкий вчинок. Бо досі у нас вбивають людей, які служать не президенту, не владі, не політикам, а лише правді. Втім, і в ній треба мати межу, зберігати делікатність, адже правда інколи вражає. Ось тут важливо зберігати об’єктивність. Ця якість особливо важлива для журналістів, підкреслив отець.

Після святкової літургії відбулося традиційне водосвяття. У ньому брали участь і звичайні віряни, які приїхали на недільну Службу Божу до Собору Зарваницької Божої Матері. Отець подякував усім за участь у цій особливій церемонії. Після неї усі охочі могли набрати собі освячену воду додому.

Водосвяття
Водосвяття

Під час прощі не забули про місцевих журналістів, які загинули під час виконання завдань в зоні АТО, і помолилися за упокій душ усіх військовиків. Окрім того у каплиці святого Юрія пом’янули усіх медійників, які відійшли у вічність за останній рік.

Молитва_за_загиблих
Молитва_за_загиблих

Згодом журналісти пройшли Хресну дорогу. Адже останньою точкою їхнього маршруту був Український Єрусалим – унікальний комплекс, відкритий 28 серпня 2018 р. Ця пам’ятка розташована на горі, біля монастиря отців-студитів.

Монастир
Монастир

До речі, дехто із журналістів прибув на прощу із родиною. Причому наймолодшій прочанці Даринці – ще не виповнилося й 10-ти місяців. І це малятко стійко перенесло всі труднощі мандрівки. На руках у мами впродовж прощі дівчинка навіть встигла кілька разів виспатися. Бавило малечу дорогою все медійне товариство.

Даринка
Даринка

- Так сталося, що торік я не змогла взяти участь у прощі, тому я дала собі слово, що у 2019-му поїду до Зарваниці із донечкою, - розповідає Анна Кравець-Тарасенко. - Що таке відчуття абсолютного щастя? Це коли даєш обіцянку і попри обставини виконуєш... Не створюєш проблем із нічого, насолоджуєшся моментом і дякуєш Господу за життя, шлях, професію, кожен прожитий день. А ще, щастя - це втома. Приємна така... Щастя - це коли ти сумлінно, цілеспрямовано та активно працюєш заради певної мети, аби «нести людям слово», у нашому випадку - новини.

Дорога2
Дорога2

Учасники прощі дійсно насолоджувалися і можливістю зустрітися поза роботою, і корисним спілкуванням, і просто спільно проведеним часом. Адже напружений робочий графік і сам стиль життя медійників, на жаль, рідко дарує представникам ЗМІ такі моменти.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео