Оксана Бучко

Тернополянам на замітку: коли суд обмежує дієздатність осіб

i-have-a-right-logo_1349x822

Коли людина втрачає повну цивільну дієздатність, це позбавляє її права своїми власними діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, своїми діями створювати для себе цивільні обов’язки, виконувати їх та нести відповідальність у разі їх невиконання. Які фактори стають причиною обмеження дієздатності особи або ж позбавлення її повної цивільної дієздатності, пояснюють тернополянам у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області.

Суд може обмежити цивільну дієздатність фізичної особи у випадках:

 - якщо вона страждає на психічний розлад, який істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними;

- якщо вона зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами, азартними іграми тощо і тим ставить себе чи свою сім’ю, а також інших осіб, яких вона за законом зобов’язана утримувати, у скрутне матеріальне становище.

Особа, цивільна дієздатність якої обмежена, може самостійно вчиняти лише дрібні побутові правочини. Усі інші дії здійснюватиме піклувальник.

Така людина не може самостійно отримувати та розпоряджатися різного виду доходами – заробіток, пенсія, стипендія та ін. Але за письмовою згодою піклувальника така особа зможе отримувати та розпоряджатися власними коштами. У разі, якщо піклувальник не дає згоди на вчинення певних правочинів, особа має право оскаржити це рішення до органу опіки та піклування.

Суд може поновити особі її цивільну дієздатність, якщо вона видужала, її психічний стан покращився та вона здатна усвідомлювати значення своїх дій.

Це стосується і осіб, які припинили зловживання спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами, азартними іграми тощо.

Існують обставини, через які суд визнає особу недієздатною. Це коли людина внаслідок  хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Над недієздатною особою встановлюється опіка, оскільки вона не в змозі самостійно вчиняти правочини. Усю відповідальність за дії недієздатної особи нестиме опікун. Строк дії рішення про визнання особи недієздатною визначаються судом, але не може перевищувати 2 роки.

Якщо буде встановлено, що недієздатна  особа видужала, її психічний стан  значно поліпшився,  вона повністю усвідомлює свої дії та здатна керувати ними, суд на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою  опікуна, членів сім’ї, органу опіки та піклування  або самої особи, поновлює цивільну дієздатність фізичної особи і припиняє опіку.

Згідно зі ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» право на  безоплатну вторинну правову допомогу мають особи, щодо яких суд розглядає справу про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

Інформацію надано Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області за матеріалами Чортківського МЦ з надання БВПД в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео