Орест Сарматський

Рентабельність вирощування конопель складає 53,2% (Агроновини)

0501 (Copy)

За підрахунками Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН України, на Сумщині рентабельність вирощування конопель складає 53,2%, що більше, ніж сої чи олійного льону.

Про це повідомив старший науковий співробітник Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН Віталій Кабанець під час конференції «Український трав’яний агробізнес», яка відбулася в Миколаєві за сприяння фонду «Ласка» та Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP), пише «АгроЮг».

– Сьогодні виробники мають усі можливості для вирощування конопель, і попит на них зростає. Адже з них виготовляють ліки, продукти харчування, будматеріали, текстиль, одяг, взуття та багато чого іншого. Але ринок на сьогодні ще обмежений, отож українським аграріям є куди рухатися, – впевнений Віталій Кабанець.

За його словами, з кожним роком в світі сфера використання конопляних виробів тільки збільшується. Світовими лідерами вирощування конопель є Канада – 56 тис. га, Китай – до 20 тис. га, Франція та США – в межах 10 тис. га. Найбільшими експортерами конопляної олії в світі є Китай, Індія, США, Німеччина, Іспанія. Сьогодні більшу половину вирощених в Україні технічних конопель експортують за кордон. Зокрема до Китаю, Польщі, Нідерландів.

Експерти кажуть, що наразі для українського споживача доступність продукції з конопель залишається досить обмеженою через її вартість. Наприклад, ціна на конопляну олію в десять разів вища за соняшникову.

0502 (Copy)
0502 (Copy)

Вино, варення та гідролат: що може дати чайна троянда українським аграріям?

Вона не тільки є найулюбленішою квіткою у всьому світі, але й вважається кращою для вираження почуття кохання. Вишукана, духмяна, згадується у Біблії. Це королева квітів – троянда. Складно стверджувати абсолютно точно, скільки сортів існує на даний момент – приблизно 10 тисяч. Але окрім естетичного задоволення, троянда є їстівною та містить у своєму складі багато вітамінів. Зараз аграріям Півдня України часто пропонується шукати нові культури для створення успішного агробізнесу. То може звернути увагу й на чайну троянду?

Пелюстки чайної троянди багаті на вітаміни А, С та Е. Їх цілющі властивості були відомі протягом століть, і сьогодні пелюстки троянди використовуються для приготування лікувальної ефірної олії і поживного чаю. Чай з бутонів та пелюсток використовують в китайській медицині понад 5 тисяч років. Рожевий чай має кілька корисних ефектів, включаючи зміцнення імунної системи, лікування ангіни та поліпшення травлення.

Джерело: http://agro-yug.com.ua/archives/25177

Фото з дописів

Вибір читачів за тиждень

Відео