Народний артист України, актор Львівського театру повернувся до рідного Чорткова

DSC_0033

Бориса Міруса справедливо вважають легендою театру Марії Заньковецької у Львові. Понад 70 років свого життя актор присвятив його сцені. Самому Борису Михайловичу у серпні минуло 90. Але такої молодої душею людини, з почуттям гумору і самоіронії варто добряче пошукати. Борис Мірус – ціла епоха, яка бере витоки із Чорткова.

Вчора, у середу, Борис Михайлович на декілька годин повернувся додому – до рідного міста над Серетом та завітав у гості до Чортківського міського голови Володимира Шматька.

DSC_0042
DSC_0042

Мало кому відомо, але одна з найвизначніших театральних постатей України народилась у селі Синякове, яке зараз належить до Чорткова. Пригадуючи юні роки, пан Борис розповів, що один рік навчався у селі, а потім – у першій гімназійній школі (теперішня гімназія ім. М.Шашкевича).

Щиро зізнався – вчитися не хотів, та й взагалі не дуже полюбляв цю справу. Значно більше задоволення отримував, бешкетуючи. Згадує, як малим, повертаючись з навчання, біг не додому, а у напрямку села Біла, адже там завжди була гамірна та весела компанія.

Ще один цікавий факт – Борис Мірус свого часу працював у міській раді, а за кілька років юності спробував себе у десяти професіях. Жартує: «Як був малий, коли проходив біля нашого магістрату, все коліна трусились». До слова, варто визнати, що почуття гумору у актора розкішне. Гостре слівце готовий «кинути» у будь-якій ситуації і, як не дивно, це завжди виглядатиме доречно.

DSC_0038
DSC_0038

У віці 21 року, у червні 1949, Бориса заарештували, молодий хлопець звинувачений у націоналізмі та підготовці замаху на Микиту Хрущова. Слідство тривало близько року, висновок – 10 років виправно-трудових таборів, ув’язнення відбував у Воркуті.

DSC_0048
DSC_0048

Відсидівши 8 років у в’язниці, пан Борис не загубився та не зламався, навіть навпаки – активними темпами розвивається. Кар’єра дорогою в життя – саме так можна коротко охарактеризувати одного з найбільших театральних талантів. Більше 70 років на сцені, понад 150 ролей у Львівському драматичному театрі ім. М.Заньковецької, Всеукраїнське визнання… Борис Мірус – це ціла епоха, яка бере витоки з Чорткова і яка ще триває…

За інф. ЧМР

Фото ЧМР

Вибір читачів за тиждень

Відео