Віра Олександрович

Відразу дві Олени знайдуть своє щастя сьогодні у Тернополі (фото, відео)

Основне

Багато музики і танців, смішних реплік і щемливих моментів, а ще – дві типові історії звичайних українців. Саме такою глядач побачить нову виставу «Олена не прийшла додому» сьогодні, 9 червня.

Постановку покажуть о 19.00 у Тернопільському академічному драмтеатрі ім. Т. Шевченка, адже нею вирішили завершити цьогорічний театральний сезон.

Сцена1
Сцена1

Майже весь акторський склад готував виставу «Олена не прийшла додому» упродовж 3-х місяців. Робота вийшла не схожою на жодну із попередніх. Зокрема, там дуже оригінально показали паралелі між думками героїв і реаліями. Окрім того, впродовж постановки весь час, ніби «рефреном», йшли майже однакові танцювальні композиції.

[embed]https://youtu.be/KxBfzvuP9mE[/embed]

Що цікаво, автор п’єси – драматург із Києва Олександр Володарський. Чоловік – відомий, бо саме він ще у 90-ті роки ХХ ст. працював заступником редактора першої в Україні гумористичної газети «Блін». Окрім того, він заснував гумористичний відділ «Клуб Голохвастова» у газеті «Київські відомості». А ще - Олександр Володарський написав сценарій мультфільму «Йшов трамвай 9-й номер». Його мініатюри і монологи у виконанні Марії Миронової, Олександра Менакера, Аркадія Райкіна та сучасних гумористів і пародистів уже багато років змушують глядача сміятися. Тож не дивно, що «Олена не прийшла додому» також розсмішить глядача.

Сцена2
Сцена2

До речі, у творчому доробку митця – п’єси « Людовик і фрейліна», «Мільйон за родимку» та інші. Виставу «Олена не прийшла додому» Олександр Володарський написав лише кілька місяців тому. На тернопільській сцені показати п’єсу вирішив «король комедії» - заслужений діяч мистецтв, режисер-постановник В’ячеслав Жила. Експериментувати його – не вперше. Може, саме тому постановка не надто схожа на комедію.

Сцена3
Сцена3

– Зараз багато п’єс цього автора задіяні у театрах України і за кордоном, - розповів чоловік перед прем’єрою. - Ми взяли його нову роботу. Це фактично – найсвіжіша українська п’єса про наше життя-буття. Комедія, бо комедія – єдиний жанр, який нам розказує правду про нас. Адже ми всі маємо недоліки, всі ми якісь дивні...

Сцена4
Сцена4

Постановка - із двох дій. Загальна тривалість – 2 години. Кожна із частин розповідає свою новелу. Режисер і актори, які втілили виставу, впевнені, що вона розповідає про те, що нас оточує щодня і близьке кожному. Тож першими свою історію глядачу розказують чоловік і дружина, які не вміють налагодити діалог між собою, не те що – із 24-річною дочкою. Виправляє ситуацію тільки те, що вона раптом… зникає.

[embed]https://youtu.be/m6PLXiXE84g[/embed]

Про що ця п’єса? Якщо глобально, то - про складні стосунки батьків і дітей, чоловіків і жінок, членів великої родини. Тому не дивуйтеся, що почасти під час перегляду вам буде зовсім не смішно. Життя – воно таке: п’ять хвилин тому людина сміялася, а вже тепер може переживати особисту трагедію.

– Це вистава про любов, а також - про несподівані зустрічі, які відбуваються в житті, – додає В’ячеслав Жила. – Це буде цікаво і молодшим, і старшим, бо зачіпає сімейні стосунки. На жаль, ми часто забуваємо, що щастя - поруч. І часто не помічаємо його.

[embed]https://youtu.be/BlO47KqLksI[/embed]

Тож у другій частині вистави стається інше зникнення. Знову-таки о 2-й ночі додому не приходить інша Олена. Цього разу – зовсім доросла. Ця жінка має дві доньки, причому від різних чоловіків. Здавалося б, вона вже мала б втратити надію на чисте кохання. Втім, життя підкидає сюрпризи.

[embed]https://youtu.be/3adJ1TUqh0s[/embed]

Актору Сергію Бачику дісталася роль єврея Йосі. І виглядав актор у цьому амплуа доволі органічно. Напевно, через це саме його герой вийшов чи не найсмішнішим. І це при тому, що у коханні Йосі якраз не поталанило.

Пісня
Пісня

У виставі звучать авторські пісні Сергія Боброва. У виконанні Олександра Папуші звучать вони зі сцени органічно і додають особливої атмосфери.

[embed]https://youtu.be/zmKaq2_ln3U[/embed]

Не дарма в анотації до вистави йдеться: «Коли одного разу життя у своїй круговерті буденності змусить вас просто зникнути, роззирніться навколо. Щастя, воно зовсім поруч. Заради нього вам захочеться слухати, годинами розмовляти, довіряти, прощати, насолоджуватися, віддавати, берегти, кохати, дивувати, цінувати, поважати, пробачати, обіймати, цілувати, любити до останнього подиху…»

Сцена5
Сцена5

Зрештою друга головна героїня Олена зустрічає своє омріяне кохання – військового Ігоря. І все завершується хепі-ендом.

[embed]https://youtu.be/oZQNl1gFEDM[/embed]

Нагадаємо, вдруге виставу «Олена не прийшла додому» покажуть уже 13 червня. Згодом покази відбудуться: 15, 16, 20 і 23 числа. Квитки ще можна придбати у касі театру. Після цього його колектив «візьме антракт». Ми знову зустрінемося із акторами аж восени – під час відкриття нового театрального сезону. Ось тому остання сцена вистави «Олена не прийшла додому» набуває дещо глибшого смислу, ніж просто - прощанням із глядачами після звичайного показу.

Фінал
Фінал

Фото і відео автора

Довідка. Режисер-постановник комедії «Олена не прийшла додому» – заслужений діяч мистецтв В’ячеслав Жила. Сценографія і костюми – заслужений художник Григорій Лоїк. Режисер із пластики – Дмитро Татарінов. Асистент режисера – народний артист Іван Ляховський. Це він переклав п’єсу українською. Студійний запис – Олександр Чикалов.

Вибір читачів за тиждень

Відео