Орест Сарматський

Експерти прогнозують скорочення виробництва малини в Україні (Агроновини)

1201 (Copy)

Скорочення площ під малиною та зниження закупівельної ціни обумовлене перевищенням пропозиції над попитом.

Про це повідомляють аналітики компанії Pro-Consulting.

– За повідомленням Української плодоовочевої асоціації в 2019 р. виробництво малини в Україні може скоротитись, так само, як і можуть скоротитись площі під цією ягідною культурою. Причиною негативної динаміки могла стати збитковість виробництва малини протягом минулого року, – йдеться у повідомленні.

Протягом 2016-2018 рр., площі під вирощування малини лише збільшувались. У 2016 р. під цю культуру відвели 4,6 тис. га, у 2017 – 4,87 тис. га, а в 2018 р. – 5,14 тис. га.

Оптові ціни на малину в Україні протягом попередніх трьох років мали нестабільну динаміку. Пік цін випав на 2016 р., коли вони сягали 38 грн/кг. У 2018 р. середня ціна становила 25 грн/кг.

Проте аналітики радять вирощувати малину, оскільки така галузь як експорт заморожених ягід активно розвивається, а ємність ринку заморожених ягід може сягнути 9,5 тис. т у натуральному вираженні вже у 2020 р.

1202 (Copy)
1202 (Copy)

Єдиний цукровий завод в Україні вироблятиме органічну продукцію

Вже не перший рік Гнідавський цукровий завод вироблятиме органічний цукор. Продукцію готові купувати країни Європи та світу. Про це розповів заступник голови правління Гнідавського цукрового заводу Олександр Нікішин, передає прес-служба заводу.

– В Україні виробляє такий цукор тільки Гнідавський цукровий завод, ціна його для приладу не  €350 а €1350. Зрозуміло, що ми його виробили на давальницьких умовах, адже перш ніж виробити цукор, потрібно виростити відповідний цукровий буряк, – розповідає Олександр Нікішин.

За його словами, минулого року органічними цукровими буряками була засіяна площа у 250 га, а вже цього року така площа становить 350 га.  Буряки із цих площ будуть перероблені на Гнідавському цукровому заводі.

Олександр Нікішин розповідає, що при переробці органічного буряка на заводі будуть присутні представники міжнародної організації «Органік стандарт», які спостерігатимуть аби цукор відповідав усім нормам.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео