Орест Сарматський

Фермер розводить новий голландський гібрид свиней (Агроновини)

1401 (Copy)
На Київщині фермер Леонід Смокталь на місці занедбаної ферми вирощує 4,5 тис. свиней Хайпер голландської селекції. Повідомляє uatv.ua. Десять років тому на місці старої свиноферми, яка вже занепадала, український фермер-ентузіаст з Київської області Леонід Смокталь вирішив створити власний сільськогосподарський комплекс. На ферму тоді були завезені 400 свиноматок. А сьогодні там вирощують близько 4,5 тис. голів.
– Я народився і виріс у сільській місцевості, і з самого дитинства бачив, як вирощують тварин. Своє ж заняття я сприйняв як виклик. Мені було цікаво вивчити нову сферу, я активно включився в процес і почав його освоювати, – розповів фермер.
У комплексі Леоніда Смокталя вирощують в основному свиней Хайпер голландської селекції. За словами фермера, ці тварини набирають максимальну вагу дуже швидко, мінімальний термін відгодовування – 5,5 місяця. За цією технологією на свинофермі вирощують поросят до 110 кг, потім вони йдуть на продаж. Це найоптимальніша вага, якій надають перевагу покупці. Як корм в господарстві використовують лише зерно, вирощене на власних полях.
– Раціону тварин повинна приділятися особлива увага, зокрема, харчуванню свиноматки, адже від неї залежить здоров’я поросят. Раціон повинен бути збалансованим, розрахованим на певний вік поросяти. А оскільки ми самі вирощуємо зерно, знаємо, за якою технологією, на яких землях і що було внесено в якості добрив, то впевнені в якості готового продукту, – зазначає Леонід Смокталь.
На фермі для свиней створили оптимальні умови утримання. Тут є можливість регулювання мікроклімату. У приміщеннях – ґратчаста підлога, яка заощаджує площу. На своїх досягненнях Леонід Смокталь зупинятися не збирається. У його планах – побудувати власне переробне підприємство і випускати готову продукцію, а також розширити свинокомплекс.

1402 (Copy)
1402 (Copy)

Сезон молодої картоплі набирає обертів Фермери пропонують найдешевші ціни на молоду картоплю Розпочався сезон молодої картоплі. Ціни на полицях в супермаркетах значно більші, ніж ті, що пропонують мережі у закупівлі. В залежності від регіону та «апетитів» мережі супермаркетів роздрібні ціни знаходяться у діапазоні від 19 до 30 грн/кг. Про це повідомляє kurkul.com спільно з FreshBot. Найдорожче продають картоплю в Києві – 26-30 грн/кг. Гуртові ціни стартують від 16 до 22 грн/кг (в залежності від якості та пакування). Найнижчі ціни у фермерів – від 5 до 8-12 грн/кг. Експортний рух не розпочався і аграріям дуже складно отримати обґрунтовану ціну, при досить великих затратах на молоду продукцію. Таким чином, основними ціноутворюючими гравцями є мережі супермаркетів та імпортери, які суттєво опускають закупівельні ціни Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео