Поновлення строку на прийняття спадщини

YUridicheskaya-konsul-tatsiya-657x438-657x300

Дотримання строку на прийняття спадщини є одним із факторів, який визначає право спадкоємця на її отримання. Ситуація, коли спадкоємці в силу різних обставин пропускають такий строк є поширеною, тому розглянемо це питання більш детально.

Який строк для прийняття спадщини? Цивільним кодексом України встановлено: якщо особа на час смерті спадкодавця постійно проживала разом із ним, вона автоматично вважається такою, що прийняла спадщину, якщо протягом шести місяців після смерті спадкодавця не подала заяви про відмову від спадщини.

Факт сумісного проживання разом із спадкодавцем підтверджується відміткою у паспорті про місце проживання особи, довідкою житлово-експлуатаційної контори, сільської ради, тощо.

Особам які не проживали разом із спадкодавцем, необхідно протягом шести  місяців із моменту відкриття спадщини подати до нотаріуса чи письмову заяву про прийняття спадщини.

Що робити коли строк пропущений? Якщо особа, яка постійно не проживала  разом із спадкодавцем,  не подала нотаріусу заяви про прийняття спадщини протягом шестимісячного терміну вона вважається такою, що спадщину не прийняла і в такому разі для прийняття спадщини їй потрібно вчинити ряд передбачених законом дій.

Першопочатково, особа яка пропустила строк може вступити в спадщину за згодою інших спадкоємців. Така згода має бути виражена у письмовій формі та повинна бути направлена нотаріусу за місцем відкриття спадщини. Важливим є те, що таку згоду повинні надати усі спадкоємці тієї черги, які прийняли спадщину.

Як показує практика, добитися подібної згоди від усіх спадкоємців важко, і тоді приходиться вирішувати проблему за допомогою суду.

Поновлення строку на прийняття спадщини через суд. Воно відбувається шляхом подання позовної заяви із відповідною вимогою. важливо зазначити, що перед зверненням до суду особі все-рівно потрібно звернутися до нотаріуса та отримати від нього відмову у відкритті спадкової справи.

Документи, які необхідно додати  суду до позовної заяви:

  • свідоцтво про смерть спадкодавця;
  • документи, що підтверджують родинні відносини спадкоємця та спадкодавця (свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження, тощо);
  • постанова нотаріуса про відмову у відкритті спадкової справи;
  • документи, що підтверджують поважність причин пропуску строку на прийняття спадщини.

Подача позову до суду є лише першим етапом, за яким слідкує основна і вирішальна стадія - процес судового розгляду справи. Саме під час нього суд вирішить: чи продовжити особі строк на прийняття спадщини чи відмовити їй у такому проханні.

Від чого залежить позитивне рішення суду? Суд під час розгляду справи має повно та обгрунтовано дослідити всі обставини. В обговорюваних нами справах, головним на що суд звертає увагу є поважність причин з яких особа пропустила строк.

Судова практика показує, що не визнаються поважними причинами пропуску строків на прийняття спадщини такі, як:

  • незнання про факт смерті спадкодавця;
  • незнання того, що спадщину потрібно прийняти в шестимісячний термін із дати її відкриття;
  • відсутність домовленості між спадкоємцями хто із них має приймати спадщину;
  • відсутність грошових коштів для того аби приїхати до нотаріуса та подати заяву про прийняття спадщини та інші причини;

Поважними причинами для пропуску строку на прийняття спадщини можуть бути визнані такі:

  • тривала хвороба спадкоємця;
  • тривала відсутність спадкоємця на території України;
  • перебування спадкоємця у місцях позбавлення волі;
  • незнання про наявність заповіту.

Верховний суд України у своїй Постанові, зазначає, що поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини вважаються причини, пов’язані з об’єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення дій для прийняття спадщини.

Важливо! Усі причини пропуску строку для прийняття спадщини мають бути належно підтверджені доказами. В противному випадку, позитивне судове рішення буде важко отримати, а особливо при наявності інших спадкоємців, які вже прийняли спадщину.

Хочете отримати спадщину - дотримуйтеся порядку її прийняття. Якщо ви не проживали разом  із спадкоємцем, особливо уважно слідкуйте за строками її прийняття.  Пам'ятайте: спадщину потрібно прийняти протягом шести місяців із дня смерті спадкодавця.

Захистіть своє право на спадщину аби потім не витрачати сил на суперечки з іншими спадкоємцями та на судові тяганини.

Адвокат Боднар Ольга Володимирівна, керуючий  АО «Твій адвокат», тел.  (067) 351 35 00

Вибір читачів за тиждень

Відео