Віра Олександрович

Громади на Тернопільщині тепер мають грошей стільки, що раніше і не мріяли

Якимчук

Завдяки децентралізації суттєво зросли надходження до місцевих бюджетів на Тернопільщині.

У цьому запевнили у Секторі комунікацій Головного управління ДФС в області. Адже про очевидні позитивні зміни свідчать факти.

- Проаналізувавши стан наповнення місцевих бюджетів із 2015 року, можу стверджувати про ефективність бюджетної децентралізації, - каже заступник начальника Головного управління ДФС у Тернопільській області Петро Якимчук. - Особливо високі темпи зростання були в перші роки її запровадження. Це зумовили законодавчі зміни щодо підвищення фінансової самодостатності місцевих громад.

Представник фіскального відомства також наголосив, що, незважаючи на непросту економічну ситуацію в області, за минулий, 2018-й вдалося майже на чверть збільшити доходи місцевих бюджетів порівняно із 2017 роком.

- У поточному році досягнуті тенденції зберігаються, - стверджує Петро Якимчук. - За 4 місяці 2019-го до місцевих бюджетів регіону надійшло 1,3 млрд грн податків і зборів, підконтрольних ДФС. Це аж на 230,3 млн грн, або на 22,4% більше, ніж торік.

Посадовець докладно проаналізував ситуацію зі сплатою податків у Чортківському територіальному управлінні ГУ ДФС в області. Так, на території обслуговування цього відомства утворили 9 об’єднаних громад. За 4 місяці цього року надходження до їхніх скарбниць склали 46,3 млн грн. Приріст до відповідного періоду торік становить 5,5 млн грн або «плюс» 13,4%.

- Найбільш вагомими доходами для місцевих бюджетів сьогодні є податок на доходи фізичних осіб (ПДФО), частка якого складає 50-60% у загальній сумі, а також - єдиний податок (25-35%) і майнові податки (10-22%), - додає Петро Якимчук. - Тому питання виплати зарплати, вищої за мінімальну, легальне використання найманої праці і сплата податку з оренди паїв залишаються під спільним контролем фіскальної служби та органів місцевого самоврядування.

До речі, поступово зростає бюджетоформуюча роль майнових податків. Усе - завдяки запровадженню податку на нерухоме майно і підвищенню ставок плати за землю.

- Так, впродовж січня-квітня цього року в окремих громадах обсяги майнових податків зросли досить суттєво, - уточнює фахівець. - Наприклад, більш як вдвічі – у Білобожниці або утричі – у Більче-Золотому і Борщові.

На думку заступника начальника ГУ ДФС в області, в Україні законодавчо створені всі передумови для збільшення доходів місцевих бюджетів, необхідно лише дотримуватися принциповішої позиції органам місцевого самоврядування. Зі свого боку, органи ДФС - відкриті до співпраці і готові надавати необхідну консультативну допомогу.

Фото надане Сектором комунікацій Головного управління ДФС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео