Орест Сарматський

Сезон кісточкових почався з рекордного імпорту (Агроновини)

1701 (Copy)

Відкривають цьогорічний сезон кісточкових імпортні персики, нектарини та абрикоси.

В цьому році фахівці зафіксували суттєве збільшення пропозиції імпортних кісточкових на гуртових майданчиках країни, повідомляє «Інфо-Шувар».

Останні дані Держстату підтвердили це, в травні 2019 року Україна імпортувала  найбільший в цьому місяці за останні 5 років  обсяг кісточкових — 1,45 тис. т загальною вартістю $ 1,72 млн.

Головними постачальниками кісточкових традиційно стали країни ЄС та Туреччина.

- Затримка визрівання ягід та кісточкових у вітчизняних господарствах створила непогану можливість для імпортерів кісточкових на ринку України. Завдяки відсутності конкуренції із вітчизняноми кісточковими і все ще відносно невискою конкуренцією із ягодами  сьогодні імпортери продають кісточкові на 35 -50% дорожче ніж в попередньому році, — розповідає керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар» Тетяна Гетьман.

Вона зазначає, що в 2018 році ситуація була зовсім іншою, ягід на ринку було набагато більше, а перші українські абрикоси почали продаватись ще на початку червня і коштували вони в 1,5 рази дешевше ніж сьогодні

На думку експерта найближчими днями ситуація на ринку кісточкових почне змінюватись дуже швидко, конкуренція буде посилюватись щодня, а ціни, відповідно, знижуватимуться.

На гуртовому ринку ОРСП «Шувар«вже з«явились перші невеликі партії українського абрикосу по 40-50 грн/кг (1,3-1,6 €/кг).

Україна продовжує скорочувати експорт цукру

1702 (Copy)
1702 (Copy)

Сповільнення темпів експорту українського цукру триває у поточному 2018/2019 МР як і в попередньому. За 9 місяців сезону вивезено 378 тис. т цукру, що на 13% менше, порівняно із вереснем-травнем 2017/2018 МР.

Про це йдеться у повідомленні Економічного дискусійного клубу. У травні цього року було експортовано 41 тис. т цукру проти 54 тис. т у відповідному місяці минулого року.

Найактивніший попит на український солодкий продукт цього сезону спостерігається з боку пострадянських країн: Узбекистану, Азербайджану, Киргизстану, Таджикистану.

Внутрішнє споживання цукру у вересні-травні 2018/2019 МР оцінено в 1 млн т.

Залишки цукру на 1 червня 2019 р. становлять 0,9 млн т, що на 6% нижче їх рівня на аналогічну дату минулого року.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео