Орест Сарматський

Для аграріїв може стати перспективним вирощування алое (Агроновини)

1802 (Copy)

Українські аграрії можуть освоїти вирощування нової для нашої країни культури – алое. На півдні України алое можна вирощувати у звичайних теплицях, що у зимовий період мають підігрів, передає «АгроЮг».

В середньому у теплиці на 20-25 кв. м можна отримати біля 50 рослин. Середня температура всередині теплиці у зимовий період повинна бути не нижче 14 С тепла. Необхідно потурбуватися за освітлення та вологість, до того ж важливо набратися терпіння, тому що на ринку популярний алое віком 3-4 роки. Рослини до 3 років пересаджують щороку, після трирічного віку – 1 раз у 3 роки.

Як і при вирощуванні будь-якої нової рослини, найголовніше – знайти надійного замовника, тоді дохід вам буде гарантований. Замовниками можуть стати фармацевтичні компанії, харчові та косметичні концерни. В якості екзотичного продукту алое можна запропонувати кафе та ресторанам. А якщо ваша ферма перетвориться на справжній екзотичний сад алое – це буде дуже цікавим місцем для проведення екскурсій та навчальних семінарів. Тому для південних регіонів алое може не тільки приносити прибуток, але й стати стимулом до створення нових ідей.

Більшість з видів алое, а їх майже 500, ростуть у дикій природі: посушливі області південно-західної Африки – 250 видів, Південна Америка, Мадагаскар – 40 видів та Аравійський півострів.

В сприятливих природних умовах рослина виростає до 3 метрів у висоту. Найбільш лікувальними для людей властивостями володіють два види: алое вера – агава та алое деревоподібне або сторічник. Відрізняються вони зовнішнім виглядом. Алое вера має коротший стовбур та листки направлені угору, а деревоподібне алое відповідає своїй назві та дійсно схоже на дерево. В природних умовах деревоподібне алое досягає висоти біля 15 метрів, а ось на підвіконні є невеликим кущиком. Відрізняються види й розмірами та формами листків. Листки алое віра більші широкі, товсті та м’ясисті, завдяки чому вміст гелевидної речовини більше. Хімічний склад та лікувальні властивості в обох рослин фактично однакові, а ось методи застосування різні. Деревоподібне алое вчені рекомендують застосовувати зовнішньо, а алое вера – навпаки.

Унікальні лікувальні властивості алое були відомі ще з давніх часів. Його сік використовували для лікування опіків, ран, захворювань шлунково-кишкового тракту. Сучасна наука та фармакологія офіційно визнали алое лікарською сировиною, що дає особливу цінність.

1801 (Copy)
1801 (Copy)

Основний світовий виробник шафрану розширив посівні площі

Посівні площі під шафраном в низці країн-виробників зменшуються у той час як в Ірані, який є основним виробником, збільшуються.

Про це зауважила старший науковий співробітник Інституту зрошуваного землеробства НААН Галина Балашова, повідомляє Agronews.

За її словами, щорічно у світі отримують від 200-300 тонн продукції шафрану. Хоча він визнаний найдорожчою спецією у світі, потреба в ньому значно перевищує виробництво.

Найбільше скоротилось виробництво шафрану в Іспанії, яка до недавнього часу вважалася провідною серед країн-виробників шафрану.

Водночас в Ірані відбулось зростання  як посівних площ шафрану, так і обсягів його експорту.

– Іран є найбільшим виробником шафрану в світі, на частку якого припадає 90% загального обсягу виробництва. Він є й основним його експортером на світовий ринок, – додала Галина Балашова.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео