Орест Сарматський

У майже 300-літній церкві на Тернопільщині – храмове свято

Зображення0965 (Copy)

В одній із найстаріших церков Тернопілля  відзначають Святу Трійцю.

У селі Рохманів Шумського району ось уже майже три століття стоїть храм Святої Трійці.

За словами священика, отця Миколая Плисюка на початку ХVІІ століття в селі Рохманів був Троїцький монастир, в якому у 1619 році Кирило Транквіліон-Ставровецький видрукував «Учительне Євангеліє», рідкісний примірник якого є у Кременецькому краєзнавчому музеї.

На тому ж місці у 1730 році побудували церкву Святої Трійці на кошти парафіян та князів Вишневецьких, які ще від початку  ХVІІ століття володіли містечком Рохманів. Церква дерев’яна, покрита бляхою.

Славився і церковний хор, який постійно брав участь в оглядах у Кременці, виконував патріотичні пісні на слова Т.Шевченка. При маршалку Ющефу Пілсудському польська влада ще якось терпіла українські настрої, та після його смерті ставлення до української церкви та школи різко змінилося, стало більш помітне ополячування, це і загострило українсько-польські відносини.

У 1939 році радянська влада заарештувала місцевого священика, відправила його у Кременецьку тюрму, а пізніше у табір для політв’язнів в російському місті Златоусті, де і загинув у 1943 році та похований під певним номером.

У 60-ті роки, за часи правління Микити Хрущова, закривалися церкви та духовні навчальні заклади, важко було знайти священика. Нависла така загроза закриття і Троїцької церви в селі. Приїжджав з Кременця відповідальний чиновник і погрожував, що закриє церкву. Всю ніч прибирали церкву, а вранці поїхали люди до Почаївської Лаври і випросили там монаха Саватія. Досвідчений дяк Корній допомагав йому проводити богослужіння, які тривайбть до нині, у святині, якій майже 300 років.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео