Олег Снітовський

Містечко на Тернопільщині відверто сказало «фе» децентралізації (фоторепортаж)

ORL_0108 (Copy)

Учасники всеукраїнської інформаційної компанії «Я – Громада», організованої в рамках Програми «U-LEAD з Європою» відвідали Підгайці. Мета такої широкомасштабної акції – популярно, у доступній формі розповісти про децентралізацію, про те, які переваги мають новоутворені ОТГ, що дали перші роки діяльності громад в нових умовах.

– Під час спілкування із багатьма мешканцями населених пунктів, де ще не діють громади, люди просто дивуються, коли ми їм називаємо деякі цифри, зокрема, ті, які стосуються інфраструктури сіл та містечок. От, скажімо, лише таке. Нині в об’єднаних громадах створено й обладнано понад 330 опорних шкіл та більше півтисячі їхніх філій, запроваджується нова система надання адміністративних послуг – діє близько 780 нових ЦНАПів, з яких 125 створено саме в ОТГ, активно прокладається  централізоване водопостачання та водовідведення, у сільській місцевості формується потужна мережа  нових амбулаторій, – розповіла експерт із стратегічних комунікацій проекту «Я-Громада!» Тетяна Вороніна.

ORL_0105 (Copy)
ORL_0105 (Copy)

ORL_0098 (Copy)
ORL_0098 (Copy)

Водночас, каже експерт, люди про всі ці та інші позитивні  зміни не завжди проінформовані. Ось, наприклад, скажімо, у Теребовлянській ОТГ Тернопільської області торік заклади культури заробили 780 тис. грн, спорту – 48 тис. грн, один тільки туристично-інформаційний центр – понад 84 тис. грн. До речі, тут цього року тут сподіваються прийняти не менше 7 тис туристів, а це – нові надходження у громаду. Але про це навіть на Тернопільщині мало хто знає.

Тож завдання кампанії «Я – Громада» – розповісти про подібні та інші переваги створення об'єднаних територіальних громад.

За час спілкування із Тетяною Вороніною на міському майдані Підгайців постало «Містечко децентралізації».

ORL_0071 (Copy)
ORL_0071 (Copy)

ORL_0069 (Copy)
ORL_0069 (Copy)

– Власне, це – ідеальна модель сучасної об’єднаної територіальної громади з усіма її сферами діяльності. Бачите, тут є 7 тематичних наметів, починаючи від інформпункту, в якому можна отримати загальні відомості про це імпровізоване містечко. У ньому, зокрема, діють прообрази ЦНАПу, амбулаторії, школи та профтехосвіти, дитячий садок, екостанція, стадіон, територія громадського простору, де можна провести публічні дебати та поспілкуватися. У кожній із таких локацій наші фахівці зустрічають місцевих жителів, дають відповіді на їхні запитання. Зроблено це у формі квесту. Відвідувачі містечка отримують наліпки і, після проходження усіх цих локацій їм видаємо оригінальні призи, – каже  медіакоординатор проекту «Я – Громада!» Наталія Крамар.

Серед тих, хто цього дня спілкувався із учасниками інформаційної кампанії, був й Сергій Ткачов. Він приїхав сюди із села Вікно Гусятинського району, що за більш як 70 км від Підгайців.

ORL_0081 (Copy)
ORL_0081 (Copy)

– Дізнався, що сюди прибувають представники всеукраїнської інформаційної компанії «Я – Громада», то вирішив спеціально приїхати разом із своїми  земляками, аби нам допомогли роз’яснити дещо у створенні громади. Справа у тому, що ми хочемо створити нову ОТГ із центром у селі Вікно, та цей процес гальмується на місці, в районі. До нас готові приєднатися 10 навколишніх сіл, на території яких діє 5 сільських рад. Ми домоглися того, що 25 червня це питання розглядатимуть на пленарному засіданні сесії обласної ради, але хотіли би проконсультуватися у фахівців щодо алгоритму наших дій, щоб все було юридично грамотно. І дякуємо експерту з децентралізації Олені Слизюк, яка дуже все нам тут роз’яснила, залишила свої координатори для можливого подальшого спілкування, коли у нас виникнуть нові запитання, – поділився думками Сергій Ткачов.

ORL_0066 (Copy)
ORL_0066 (Copy)

ORL_0064 (Copy)
ORL_0064 (Copy)

А тим часом ведуча просвітницької компанії з децентралізації  Юлія Мазурчак раз у раз запрошувала мешканців Підгайців завітати в імпровізоване містечко. Та, на жаль, їх, жителів райцентру на міському майдані цього дня було обмаль. Спека у понад 30 градусів, та ще й і релігійне свято, з яким співпав приїзд учасників всеукраїнської інформаційної компанії «Я – Громада», далися взнаки. Фактично, майдан був порожнім. Не допомогла ні бадьора музика , що гучно лунала із динаміків, ні заклик ведучої про те, що будуть роздавати оригінальні призи. А поміж тим, організатори просвітницької акції заздалегідь запрошували її відвідати представників сільських та міської рад, соціальних та комунальних служб, фермерів та підприємців, лідерів молодіжних груп, громадських організацій, фахівців охорони здоров'я, освіти, зрештою, місцевих журналістів.

І що ви думаєте? Не прийшов ніхто. Ні, на початку заходу підходили до учасників інформаційної компанії два держслужбовці – заступники міського голови та голови районної ради, але зустріч була ну дуже вже короткотривала.

ORL_0063 (Copy)
ORL_0063 (Copy)

ORL_0061 (Copy)
ORL_0061 (Copy)

То й подумалося, можливо, й не треба дивуватися, коли у Підгаєцькому районі досі не має жодної ОТГ. Напевно, тут ще «не дозріли» до цього. Хоча, зовсім недалеко, навкруги – у сусідніх районах люди нині емоційно говорять про децентралізацію, сперечаються, щось планують і реалізують спільно, в одній громаді задумане, підтримуючи ті зміни, які давно очікувало суспільство. А от у Підгайцях – затишшя.

Розумію, діє принцип добровільності під час формування спроможних громад. Але так завжди не буде. Вже наступного року місцеві вибори відбуватимуться на новій територіальній основі для кожної громади. Тобто, хто не скористається цією добровільністю, яка поки що діє, буде, як кажуть, «об’єднаний» в адміністративний спосіб. А поки що у Підгайцях, які, опинилися поза децентралізаційним процесом, роздумують над ситуацією, що тут виникла…І, напевно,  не допоможе їм жодна інформаційна акція, коли пануватиме тут атмосфера соціальної апатії і стиль життя за принципом «якось воно та й буде»…

Додам, що у рамках всеукраїнської інформаційної компанії «Я – Громада», організованої за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» у різних областях України відбудеться 28 публічних та 11 діалогових заходів за участю громадськості, представників ОТГ, волонтерів та журналістів.

Всього ж така інформаційна кампанія охопить 39 населених пунктів України та має на меті інформувати населення про реформу децентралізації, сформувати позитивне ставлення до процесів добровільного об'єднання та децентралізації в Україні.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео