Орест Сарматський

Стало відомо, як за рік змінились ціни на ягоди (Агроновини)

1901 (Copy)

Ягідний сезон хоча і розпочався із запізненням, в тім досить впевнено набирає обертів. Сьогодні на  ринку України присутні майже всі види традиційних ягід вітчизняного виробництва. Винятком поки що є смородина, чорниця та лохина, рік тому ці ягоди вже продавались на гуртових майданчиках країни, а в цьому сезоні їх поява очікується ближче до середини липня, повідомляє  «Інфо-Шувар».

Фахівці кажуть, що погода в цьому році відіграла дуже важливу роль в розвитку подій на ягідному ринку. Особливо це помітно по цінах, більшість ягід сьогодні коштують дорожче, ніж рік тому

- Через прохолодну весну та  велику кількість  опадів не тільки  затрималось визрівання ягоди, найгіршим э те, що постраждала її якість.  Тому  сьогодні ціни на якісну ягоду  є помітно вищими від минулорічних цін, але і попит на таку продукцію э   стабільно високим. Завдяки цьому , до речі, середня ціна  на більшість ягід є вищою, ніж в  минулому році. В той самий час продажами  ягоди низької якості більшість виробники незадоволені, хоча ціни на таку продукцію є досить низькими, – розповідає  Іван Федишин, керівник напрямку «Овочі та Фрукти» ОРСП «Шувар»

За даними «Інфо-Шувар» на майданчику для торгівлі з автомобілів найбільшого в Західній Україні гуртового ринку ОРСП «Шувар» від початку травня і по 10 червня 2019 року було продано більше 2,5 тис. тонн суниці садової ( полуниці) та  близько 350 тонн черешні.  Рік тому обсяг продажу суниці був на 20% більшим, а по черешні  пропозиція  за рік  зменшилась  в 4 рази .  Оператори ОРСП «Шувар» впевнені, що протягом червня і на початку липня вони наздоженуть показники минулого року.

Кількість фермерів зменшилась на 10 тисяч

1902 (Copy)
1902 (Copy)

За 7 років в Україні на 10 тис. зменшилася кількість фермерів, з яких більшість працюють у тіні та навіть здають свою землю в оренду холдингам. За даними НААН, в Україні із 43 тисяч фермерських господарств 70% з працює у тіні. Повідомляє agroconf.org.

- Існує величезна проблема з розвитком кооперацій і фермерства загалом. За всі роки ми не досягли рівня виробництва сільгосппродукції в Україні, який був у 1913 р.. Тоді був зовсім інший устрій, по-іншому використовувалася земля фермерами, які справді дбали про неї й жили за цей рахунок, — повідомив президент НААН Ярослав Гадзало.

Директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» НААН України Юрій Лупенко вважає, що потрібно передусім подолати бідність у селах і розвивати фермерське господарство.

За його словами, лише тоді в цих населених пунктах буде й гідна праця, і економічне зростання, і достойні умови проживання.

Вибір читачів за тиждень

Відео