У тернопільській галереї абстракції про вплив міського середовища (фото)

DSC_8797

Цими днями у тернопільській галереї «Бункермуз» відкрили виставку львівської мисткині Олени Якимової Pluralia Tantum. Назва експозиції відсилає до латинського позначення слів, котрі вживаються лише у множині.

Олена Якимова — кандидатка мистецтвознавства, викладачка кафедри монументального живопису Львівської національної академії мистецтв. Народилась та мешкає у Львові, учасниця багатьох мистецьких проектів, авторка ряду наукових публікацій в Україні та за кордоном.

- Ця виставка складається із проектів, котрі не розділити — Inner Urban і «(Do)повни». Як і більшість моїх робіт, вони пов’язані з самовизначенням та самоідентифікацією, усвідомленим або підсвідомим вибором, взаємовпливами факторів життя тощо, — пояснює мисткиня.

Перший проект звертається до міського середовища, його хаосу та впорядкованості чи то пак структури. Це проект, де  художниця міркує про силу впливу її середовища. У концепції експозиції Олена Якимова зазначила:

- Світогляд та вподобання формуються під впливом міської чи сільської культури. Вони постають детермінантами бажань та майбутніх пошуків і способів втілення життєвої мети. Художник водночас є своєрідним медіатором. На чуттєвому, ще до моменту усвідомлення, рівні він може виступити умовним медіумом, передбачити принаймні своє майбутнє.

Роботи проекту «(Do)повни» складаються, як своєрідний пазл, це нагадує відому гру «В п’ятнадцять», де одне з місць завжди вільне, аби картини можна було по-різному комбінувати.

- Абстрактний живопис — найвідповідніша форма для реалізації ідеї взаємозв’язку та множинності варіацій процесів, які відбуваються з людиною впродовж життя. Сила впливу та багаторівневість сприйняття абстрактного живопису дають нагоду кожному створити свій внутрішній модуль, який буде взаємодіяти із запропонованим мною та розвивати його. У цих роботах — відголоски моїх переживань, мої рефлексії на події. Події різноманітні та не завжди позитивні. Через роботи є від майже ахроматичних до кольорових, — зауважила Олена Якимова.  

DSC_8706
DSC_8706

DSC_8750
DSC_8750

DSC_8762
DSC_8762

DSC_8710
DSC_8710

Анна Золотнюк.

Фото авторки.

Вибір читачів за тиждень

Відео