Флешмоби, 3-кілометровий марафон та лекції: у Чорткові пройшли Дні сталої енергії (фоторепортаж)

DSC_0285

Третій рік поспіль Чортків долучається до відзначення Днів сталої енергії, мета яких – «мобілізувати» мешканців, політиків, підприємців, представників громадських організацій замислитися над перспективами виробництва і споживання енергії в себе в місті, регіоні, країні та світі. Ціллю проведення заходів є підвищення поінформованості місцевих громад стосовно сучасних способів ощадного й ефективного використання енергії та ширшого залучення відновлюваних джерел енергії в руслі загальноєвропейської політики протидії глобальній зміні клімату.

21 червня в рамках відзначення Днів сталої енергії в парку культури та відпочинку ім. І. Франка пройшов загальноміський забіг протяжністю 3 км. Учасників поділили на чотири категорії: «16+», «30+», «Організації» та «ОСББ». Варто зауважити, що до марафону долучилося чимало чортків’ян різного віку, професій та спортивної підготовки.  Перед початком змагань для розігріву м’язів тренер танцювальної студії «RealDance» Світлана Міщенко провела для бігунів невелику  розминку.

DSC_0374
DSC_0374

DSC_0083
DSC_0083

DSC_0121
DSC_0121

Колоною, під оплески та підбадьорювання присутніх, всі учасники стартували та пробігли 3 кола алеями парку. До фінішу успішно дісталися всі марафонці. Ті, хто швидше подолав дистанцію, отримали сертифікати, медалі та кубки.

DSC_0408
DSC_0408

DSC_0420
DSC_0420

Організаціям, котрі зайняли призові місця, вручили  набір  коробок для сортування сміття. Представники ОСББ, які дісталися до фінішу швидше за всіх, отримали сертифікати на суму 50 тис. грн для облаштування контейнерного майданчика та придбання баків для сортування сміття.

Спеціальний марафон організували для наймолодших учасників – вихованців дошкільних навчальних закладів Чорткова. На стадіоні «Харчовик» під керівництвом наставників відбулися веселі тематичні конкурси та естафети. Для гостей заходу малюки підготували веселий танцювальний флешмоб. За активну участь у святкуванні Днів сталої енергії дітвора отримала призи та повітряні кульки.

DSC_0071
DSC_0071

DSC_0588
DSC_0588

Нагадаймо, що напередодні, в рамках відзначення Днів енергії, в нашому місті проходив марафон «21 день сортуємо сміття разом». До цієї акції також долучилося чимало мешканців, які протягом трьох тижнів вчилися відсортовувати тверді побутові відходи та виконували різноманітні завдання. Найактивніших учасників нагородили відзнаками та пам’ятними призами.

Чортківський міський голова Володимир Шматько зауважив, що заходи такого роду надзвичайно важливі не лише для нашого міста, але для країни, материка і цілої планети.

– Дякую усім, хто відгукнувся на нашу ініціативу – наше місто довело, що ми – велика і дружня громада! Вже третій рік поспіль у Чорткові проходять Дні сталої енергії. Для нас головне поступово ставати енергоефективними, тобто менше споживати і теплової, і електричної енергії, і води. Ми повинні навчитись жити з природою у гармонії і такі заходи цьому дуже сприяють! –звернувся до присутніх міський очільник.

DSC_0454
DSC_0454

У рамках відзначення Днів сталої енергії відома чортківська поетеса Раїса Обшарська презентувала свою книгу «Чортків енергоефективний» для дітей, в якій описуються важливі проблеми екології. Варто зауважити, що ілюстрації створені вихованцями авторки, яка водночас працює завідувачем дошкільного навчального закладу №1 «Золота рибка».  Опісля презентації книги подарували найменшим учасникам заходу.

Після виснажливого забігу та нагородження переможців, всі охочі мали змогу навчитися правильно відсортовувати сміття. Працівники відділу муніципального розвитку, інновацій та енергоефективності організували для чортків’ян урок по сортуванню твердих побутових відходів. Гості більше дізналися про пункти прийому склотари та макулатури у Чорткові,  розміщення спеціальних контейнерів для збору батарейок та LED-ламп, ознайомилися із правилами сортування органічних відходів, пластику, паперу та скла.

DSC_0518
DSC_0518

DSC_0702
DSC_0702

За інф. Чортківської міської ради

Фото ЧМР

Вибір читачів за тиждень

Відео