Віра Олександрович

Тернопільщина: онкодиспансер не отримає ані томографа, ані грошей (фото, відео)

Уже рік не працює комп’ютерний томограф у Тернопільському обласному онкодиспансері. Тому його пацієнти мусять звертатися в інші, переважно комерційні, установи і платити там за послуги шалені гроші.

Про це повідомили сьогодні, 25 червня, на сесії обласної ради. Але якось допомогти медичному закладу депутати врешті так і не спромоглися.

Сесія2
Сесія2

Нагадаємо, 4-те пленарне засідання розпочалося о 10:38 і тривало до 17:40, причому, за погодження із депутатами, – без перерви (читайте про сесію також ТУТ і ТУТ – прим.). Через те, що приміщення на 5-му поверсі обласної ради не обладнане системою «Віче», голосування відбувається, так би мовити, «вручну» – депутати щоразу ставлять свої особисті підписи під документами. Оскільки така процедура відбирає багато часу, голова облради Віктор Овчарук у час підрахунку голосів лічильною комісією запропонував депутатам робити заяви і звернення.

Так біля трибуни й опинився керівник фракції ВО «Батьківщина» Михайло Пінь. Він розповів колегам про складну ситуацію, що не сьогодні склалася в онкодиспансері. Через це він попросив депутатів при внесенні змін до бюджету-2019 передбачити суму, необхідну для ремонту необхідного пацієнтам оснащення.

– Для ремонту томографа потрібно майже 6 млн 800 тис. грн, – каже Михайло Пінь. – Фірма Siеmens обіцяла за таку суму все полагодити. Я підтримую медичну комісію у цьому питанні. Треба відремонтувати комп'ютери, щоб бідні люди, які там лікуються, не віддавали ще купу грошей за те, щоб пройти томограф в іншому медичному закладі.

Виявилося, що йдеться про оснащення, яке менш як 2 роки тому нашій лікарні подарував Фонд Рената Ахметова. Не дивно, що у частини депутатів відразу виникли сумніви щодо правильності користування томографом, що так швидко зламався. Свою точку зору на проблему висловив і Віктор Овчарук. Виявилося, він бачить вихід лише у дозволі комерційній структурі встановити у лікарні своє оснащення і за потреби, ремонтувати його. Однак у соціальній угоді, мовляв, можна було б передбачити безкоштовне обслуговування представників певних верств населення.

Почалася суперечка. Частина депутатів наполягала, що медичний заклад і сам має заробляти. Адже, якщо у лікарні не буде томографа, то гроші із казни на оплату таких процедур із липня будуть цілком йти комерційній структурі. Це, мовляв, «підкосить» наші лікарні.

Депутати наполягали, що треба знайти гроші в обласному бюджеті, щоб відремонтувати старий томограф. Дехто навіть схилявся до думки, що треба купити новий апарат. Окрім того, один із депутатів запропонував створити благодійний фонд, через який збирати кошти серед підприємців області на придбання томографа. Адже оснащення – вкрай необхідне, а тягнути вже немає куди.

Втім, жодна із пропозицій депутатам не сподобалася. Але на голосування винесли питання про здачу в оренду кімнати для томографа приватному підприємцю на тендерній основі. Політики на це теж не погодилися. Тобто питання «зависло».

Пінь
Пінь

Повернув колег до нього перший заступник голови облради Василь Деревляний. Під час розгляду одного із наступних питань він запропонував депутатам додати пункт №13 – про проведення прозорого конкурсу на предмет обрання комерційної структури, яка візьметься купити і встановити новий томограф в онкодиспансері.

Президія
Президія

Дискусії тривали довго, бо депутатам така пропозиція також не сподобалася. Дехто навіть засумнівався у чесності голосування за включення пропозиції пана Деревляного. Це могло «завалити» ухвалення дуже потрібного рішення із 12-ти різних пунктів. Тоді Василь Деревляний «здався» і погодився зняти свою пропозицію. Лише тоді депутати дали 39 «за». Але це не прояснило ситуацію із томографом для онкодиспансеру. Її вирішення лише відстрочили, а рятувати становище все одно рано чи пізно доведеться.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео