Ґрунт та пісок на тернопільських дитячих майданчиках заражені небезпечними паразитами

2 (1)

У Тернополі перевірили пісок та ґрунт на дитмайданчиках та відпочинкових зонах та виявили небезпечні знахідки.

Відтак проби ґрунту та піску брали у найбільш людних місцях. Фахівці Тернопільського обласного лабораторного центру знайшли в ґрунті яйця токсокар, що є збудниками небезпечних хвороб, які протягом року фіксують на Тернопіллі.

Пісок та ґрунт відіграє особливу роль в поширенні багатьох захворювань, наприклад, аскаридозу, токсокарозу, трихурозу. Протягом перших 5 місяців року на Тернопільщині зафіксували 1 213 випадків аскаридозу, 16 – трихурозу, 291 – лямбліозу.

Що ж означають ці захворювання, де можна заразитися та як протікає хвороба.

Токсокароз – важке паразитарне захворювання, викликане міграцією личинок глистів собак (рідше котів). Проявляється сильною алергією, уражає легені, мозок, очі, печінку, нирки та інші важливі органи і тканини.

Аскаридоз – гельмінтоз, характерний в ранній міграційній фазі, проявляється алергічними реакціями та уражає органи дихання, у пізній фарі уражає шлунково-кишковий тракт.

Трихуроз – гельмінтоз, спричинений волосоголовцем, має хронічний перебіг і характерний порушенням функції шлунково-кишкового тракту, нервової системи та розвитком анемії.

Лямбліоз – паразитоз, який спричинений кишковими найпростішими, переважно уражає тонкий кишківник і супроводжується алергічними, неврологічними симптомами. Зараження людини відбувається при попаданні яєць, цист паразитів у шлунково-кишковий тракт.

До слова, пік захворювань на дані хвороби припадає на літньо-осінній період. Оскільки тепла погода та оптимальна вологість – ідеальні умови для збереження джерел зараження у навколишньому середовищі.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео