Орест Сарматський

Чому найкращі випускники обирають сферу агро? (Агроновини)

3001 (Copy)

Статистика вибору професії абітурієнтами демонструє популярність агро-сфери серед молоді. Про нелегкий вибір випускників далі пише ”Агро-Центр”, з посиланням на Аgroportal.

Зараз попит на економістів та юристів різко йде на спад, адже їх вдосталь. Проте, ці професії обирає значна кількість молоді і після закінчення “популярних” спеціальностей їм надзвичайно важко знайти роботу за фахом.

Згідно з даними НМЦ «Агроосвіта», кількість студентів, які навчаються в аграрних вишах з 2010/11 навчального року, зменшилася на 62%.

“Абітурієнти з високими балами розглядають провідні заклади України. Добре відомі Могилянка чи Шевченка. Отримуєш високі результати тестування – йдеш туди” – саме так говорить більшість батьків успішних учнів.

Зазначимо, що аграрний ринок України щороку змінюється та вдосконалюється: фермери працюють за новими технологіями, вертикальні теплиці вже не є новими, а корм для тварин можуть давати роботи. Агросфера – сектор економіки з новими можливостями, що постійно розвивається та самовдосконалюється.

Запровадження Зовнішнього незалежного оцінювання, зменшення чисельності випускників шкіл, все це стало причиною низької популярності студентів у аграрних закладах вищої освіти, за останні 5 років.

Проте, найбільш популярними серед абітурієнтів є спеціальності – ветеринарна медицина, лісове і садово-паркове господарство та агрономія.

Статистика 2018 року демонструє зростання кількості студентів у сфері агро.

Статистика популярних спеціальностей у агро сфері 2015-2018 рр.

- Були періоди, коли такі спеціальності як агрономія чи зооінженерія не мали високого рейтингу серед абітурієнтів. Але в останні роки на агрономію йдуть свідомі та мотивовані студенти. В минулому році 88% випускників нашого факультету пішли працювати за спеціальністю, — розповідає завідувач кафедри рослинництва НУБіП України, доктор сільськогосподарських наук, професор, член-кореспондент НААН, заслужений діяч науки і техніки Світлана Каленська. — Студенти вже після 3-го курсу масово працевлаштовуються саме за спеціальністю і навчаються далі за індивідуальним графіком. Університет йде їм назустріч, бо розуміємо, що навчаючись на виробництві, вони здобудуть більше практичних навиків, ніж в аудиторії.

Найчастіше агро обирають випускники, батьки яких працюють у даній сфері, або ж через те, що абітурієнти –  вихідці з села. Майбутній студент виріс в оточенні техніки, полів та праці, він знає де йому буде комфортно і не складно знайти приємну роботу.

Згідно даних НМЦ «Агроосвіта», в минулому році частка сільської молоді серед загальної кількості студентів, які навчаються в агро на денній формі, становила 46%, а на заочній — 36%, що свідчить про переважання студентів у агровишах із міст.

Аби збільшити популярність агро-факультетів для студентів, у тому числі й для іноземних. За підтримки відомих аграрних компаній на базі факультету аграрного менеджменту стартувала новітня магістерська програма “Агрокебети”, яка буде готувати універсальних спеціалістів. Випускники будуть мати знання у сфері агрономії, інженерії, тваринництві, підприємництві та основи ІТ-інновацій в агробізнесі.

- В Україні останнім часом ми чуємо докори з боку роботодавців щодо рівня підготовки сучасної молоді в закладах вищої освіти. З іншого боку — освітяни також зазначають, що бізнес недостатньо долучається до процесу підготовки сучасних студентів. І ось, нарешті, у тісній співпраці з аграрним бізнесом ми створили ту платформу, де дійсно можуть в синергії правильно спрацювати і бізнес, і освіта. Проект «Агрокебети» буде прикладом того, як може бути запроваджена модель державно-приватного партнерства із реальним результатом підготовки фахівців з тими знаннями та компетенціями, які необхідні сьогодні сучасному аграрному бізнесу, — додає декан факультету аграрного менеджменту НУБіП України Анатолій Остапчук.

Як показує минулорічний досвід, успішні абітурієнти обирають агро свідомо та впевнено. В минулому році до НУБіП України вступило близько 70 абітурієнтів-відмінників згідно балів ЗНО.

Свіжі ягоди зимою та літом: як голландці вирощують полуницю в квартирах

Вирощуванням суниці та полуниці стає все популярнішим серед українських фермерів. Найбільше на ягодах можна заробити взимку, проте тоді цей процес вимагає чималих затрат. Голландські фермери знайшли спосіб, як вирощувати ягоди круглий рік без зайвих фінансів, пише “Агро-Центр”.

Голландський спосіб вирощування полуниці в закритих приміщеннях дозволяє скоротити витрати до мінімуму.

Голландці навчилися вирощувати полуницю в будь-якому приміщенні з опаленням і штучним освітленням, навіть в квартирі. Для цього їм не потрібно обладнувати контейнери, оскільки полуниця росте в звичайних поліетиленових мішках.

3002 (Copy)
3002 (Copy)

Аби почати вирощувати ягоди у цей спосіб, береться мішок висотою 2-2,5 метра і шириною 16-20 см. У нього засипається субстрат, що складається з суміші торфу та перліту. У мішку прорізаються отвори по 8 см в шаховому порядку на чотирьох рівнях. В отвори висаджується розсада ремонтантних самозапилюваних сортів полуниці.

Обов’язковим є рівномірне зволоження мішка. Необхідно два літри води на добу. Аби забезпечити полив по краях і до центру потрібно підвести трубки крапельного зрошення.

На одному квадратному метрі приміщення можна розмістити три такі вертикальні грядки і збирати п’ять урожаїв на рік.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео