Як підтвердити трудовий стаж для оформлення пенсії?

ррпнпн

Трудовим стажем є час трудової або іншої суспільно корисної діяльності, він є основним фактором при визначенні розміру пенсії.

Бувають випадки, коли органи пенсійного фонду з тих чи інших підстав відмовляють особі у зарахуванні до трудового стажу певного періоду трудової діяльності. Що робити у таких випадках і не тільки, розберемося далі.

Якими документами підтверджується трудовий стаж? Трудовий стаж в період до 1 січня 2004 року, тобто до вступу в силу Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» підтверджується трудовою книжкою. З 01.01.2004 стаж для виходу на пенсію підтверджується за даними персоніфікованого обліку Пенсійного фонду України.

Що робити коли трудова книжка відсутня або в ній виявлені помилки чи неточності? У такому разі підтвердження трудового стажу здійснюється відповідно до Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній затвердженого Постановою КМУ №637 від 12.08.1993 р.

За відсутності трудової книжки або відповідних записів у  ній трудовий стаж   встановлюється   на  підставі   інших  документів, виданих за місцем роботи,  служби,  навчання,  а  також  архівними установами.Підтвердити трудовий стаж можливо і за допомогою показань свідків у судовому порядку.

Які інші документи можуть підтвердити трудовий стаж?

Для підтвердження  трудового  стажу  органи Пенсійного фонду повинні приймати:

  • дані, наявні в реєстрі застрахованих   осіб   Державного   реєстру  загальнообов’язкового державного  соціального  страхування;
  • довідки із місця роботи;
  • виписки із наказів;
  • особові рахунки   і   відомості   на  видачу  заробітної  плати;
  • посвідчення,  характеристики;
  • письмові трудові договори і угоди з відмітками  про  їх  виконання;
  • членські квитки профспілок.

Підтвердження трудового стажу показанням свідків. За  відсутності  документів  про  наявний  стаж роботи та неможливості їх одержання у зв'язку з  воєнними  діями,  стихійним лихом, аваріями,  катастрофами або іншими надзвичайними ситуаціями стаж  роботи, який дає право на пенсію, встановлюється на підставі показань не менше двох свідків, які б знали заявника по спільній з ним роботі на одному підприємстві.

Поширеними є випадки, коли необхідні документи для підтвердження стажу неможливо отримати, оскільки підприємство чи установа  вже  фактично не здійснює своєї діяльності, перебуває в процесі ліквідації чи ліквідована, а кадрові документи не були надані до архівного зберігання. В цьому разі підтвердити трудовий стаж також можливо за показаннями свідків, та необхідно пам'ятати, свідки мають мати документи про свою роботу за час, стосовно якого вони підтверджують роботу особи.

Що робити коли Пенсійний фонд відмовив у зарахуванні періоду трудової діяльності до стажу? В більшості випадків у такому разі захищати свої права особі прийдеться через суд. Необхідно подати до місцевого адміністративного суду  відповідну позовну заяву та додати до неї офіційну відповідь Пенсійного фонду із  зазначенням, чому конкретні періоди роботи не були зараховані до трудового стажу.

Аналізуючи судову практику бачимо, що  суди при розгляді подібних справ задовольняють позовні заяви та виносять судові рішення, якими зобов’язують органи Пенсійного фонду включити оспорюваний період роботи до трудового стажу та на підставі цього перерахувати розмір пенсії.

Проте, інколи, через недостатню кількість доказів суд може винести і негативне для заявника рішення. У таких справах краще скористатися професійною допомогою юристів, в разі задоволення позову витрати на адвоката та сума судового збору буде покладена на органи Пенсійного фонду.

Якщо Ви вважаєте, що вам безпідставно  не зарахували період роботи до трудового стажу не вагайтесь та відстоюйте свої права, адже саме від  трудового стажу залежить розмір Вашої пенсії. Зберіть усі наявні документи, які б підтверджували трудову діяльність та повторно подайте їх органам Пенсійного фонду, а у разі якщо отримаєте відмову сміливо скористайтеся послугами правників та захищайте свої інтереси через суд.

Адвокат Боднар Ольга Володимирівна, керуючий  АО «Твій адвокат», тел.  (067) 271 71 24

Вибір читачів за тиждень

Відео