Оксана Бучко

Щоб проголосувати у Тернополі жителі без прописки мають ще один день

67116246_428236281105002_3463520026164723712_n

Ті, хто перебуватиме поза місцем прописки в День виборів 21 липня, має ще сьогодні останню спробу змінити місце голосування. Тому 15 липня у Тернополі й в інших містах відділи ДРВ мали б працювати до останнього виборця для таких звернень. Таку ж процедуру для участі в голосуванні потрібно обов’язково пройти внутрішньо переміщеним особам.

На сьогодні процедура простіша, ніж раніше. Адже 29 травня Центральна виборча комісія прийняла постанову №910, якою внесено зміни до постанови ЦВК від 13 вересня 2012 року № 893 «Про забезпечення тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси». Відтепер вже не потрібно додавати до заяви про тимчасову зміну місця голосування документів (копії документів), які підтверджують необхідність такої зміни.

Покрокова інструкція від аналітиків Центру суспільних досліджень ПОЛІС конкретно для Тернополя:

☑звернутись до найближчого відділу ведення Державного реєстру виборців (далі - відділ ДРВ), які знаходяться в приміщеннях міських рад, районних рад та райдержадміністрацій. В місті Тернополі - це вул.Листопадова, 5, каб. 42,44.

☑із собою взяти паспорт громадянина України, ID-картку (бажано зробити копію і взяти із собою).

☑знати місце розташування та номер виборчої дільниці, на якій ви хочете проголосувати 21 липня за допомогою сайту Державного реєстру виборців (в розділі «Виборчі округи та дільниці») або вам це зможуть підказати безпосередньо у тому відділі ДРВ, до якого ви звернетесь.

☑у відділі ДРВ вам запропонують написати відповідну заяву для тимчасової зміни місця голосування із вказаними причинами зміни місця голосування, натомість видадуть посвідчення із зазначенням виборчої дільниці, на якій ви зможете проголосувати 21 липня і все. Жодних підтверджуючих документів для зміни місця голосування вже не потрібно брати із собою!

- Раджу тим, хто збирається на відпочинок, у відрядження, у зв’язку із роботою та іншими особистими причинами, які унеможливлюють можливість проголосувати 21 липня за місцем прописки, пройти процедуру тимчасової зміни місця голосування сьогодні, 15 липня, - зазначив директор Центру суспільних досліджень ПОЛІС Ігор Процик. - Бо це ваша остання можливість проголосувати на позачергових виборах народних депутатів 21 липня!

У таких виборців є певні обмеження. Вони не зможуть голосувати за мажоритарника, оскільки змінили свій округ. Тож не варто дивуватись одному отриманому бюлетеню в День виборів - для голосування лише за виборчі списки партій.

- Наприклад, уявимо собі, що виборець зареєстрований в місті Теребовля (це виборчий округ №166), а працює і фактично проживає в місті Тернополі (виборчий округ №163) і змінив місце голосування саме на виборчу дільницю, яка знаходиться в місті Тернополі. В такому випадку виборець на виборах 21 липня в місті Тернополі отримає лише один бюлетень - із списком партій, - додав Ігор Процик.

За даними сайту Державного реєстру виборців, вже понад 4 тис. жителів Тернопільської області тимчасово змінити місце голосування на позачергових виборах народних депутатів України.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео