Спадкування земельного паю

news_20170914_100135_1505372495

Рано чи пізно кожна людина стикається з питанням спадкування: вона може виступати, як спадкодавець, складаючи заповіт або бути в ролі спадкоємця, тобто того, хто спадщину приймає. До складу спадщини можуть входити і земельні ділянки, зокрема, земельні паї.

Земельним паєм є умовна частка землі, визначена у результаті поділу земель, переданих у приватну власність, серед членів сільськогосподарського підприємства, закріплена за конкретною особою.

Розглянемо детальніше процес спадкування земельного паю. Воно відбувається на загальних підставах, визначених цивільним законодавством, проте має ряд своїх особливостей.

У випадку коли спадкодавець залишив після себе заповіт, земельний пай успадкує особа, яка вказана у ньому.

Проте дуже важливо пам'ятати: ст.1241 ЦК України передбачена обов'язкова частина у спадщині для певних категорій осіб - малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом.

Спадкування земельного паю за законом відбувається за принципом черговості - кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття.

Законодавець надає можливість зміни черговості одержання права на спадкування (ст. 1259 ЦК України), відмови від спадщини (ст. 1273 ЦК України), відмови від спадщини на користь іншого спадкоємця (ст. 1274 ЦК України).

Куди і в які строки звертатися для отримання земельного паю у спадщину?

Відповідно до ст. 1269 ЦК України аби прийняти спадщину особі необхідно протягом шести місяців з часу відкриття спадщини (тобто дня смерті) звернутися до нотаріуса за місцем знаходження земельної ділянки із письмовою заявою про прийняття спадщини.

Статтею 1268 ЦК України встановлено, що спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом шести місяців з дня відкриття спадщини, він не заявив про відмову від неї.

Разом із заявою про прийняття спадщини нотаріусу потрібно подати наступні документи:

1) акт про право власності на земельну ділянку;

2) свідоцтво про смерть спадкодавця;

3) документ, що підтверджує факт родинних зв'язків між покійним та спадкоємцем або заповіт ( свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження);

4) паспорт та ідентифікаційний код спадкоємця;

5) документ, що підтверджує місце відкриття спадщини (довідка про склад сім'ї, виписка з будинкової книги, тощо).

Що робити якщо нотаріус відмовляється реєструвати право на спадщину?

Якщо потенційний спадкоємець пропустив встановлені законом строки на прийняття спадщини, у нього відсутній акт про право власності на земельну ділянку, або у акті допущена помилка,  коли у спадкоємця немає іншого необхідного документу нотаріус відмовляє у реєстрації права на спадщину.

У такому разі спадкоємцю необхідно отримати письмову відмову від нотаріуса та звернутися до суду за місцем розташування земельної частки позов, в якому буде заявлене клопотання про продовження строків на прийняття спадщини або позов про визнання права власності на земельний пай у порядку спадкування (залежно від обставин конкретної ситуації).

Розподіл земельного паю між спадкоємцями

Якщо у результаті спадкування власниками земельного паю стають двоє чи більше осіб, спадкоємці можуть:

  • укласти письмовий договір про порядок володіння та користування спільним майном;
  • укласти договір про поділ майна, що є в спільній частковій власності (при цьому орендну плату спадкоємці будуть отримувати залежно від величини їх частки).
  • зробити поділ земельної ділянки в натурі, тобто визначити межі земельної ділянки на місцевості.

Стаття 89 ЗК України передбачає, що володіння, користування та розпорядження земельною ділянкою, що перебуває у спільній частковій власності, здійснюються за згодою всіх співвласників згідно з договором, а у разі недосягнення згоди - у судовому порядку.

Процес спадкування земельного паю здається багатоетапним та довготривалим, та все таки,  його не варто відтягувати: не забувайте про встановлені законом строки. Якщо у Вас на руках буде свідоцтво про право на спадщину ви зможете вільно розпоряджатися земельною часткою, зокрема заключати щодо неї договори оренди із  сільськогосподарськими підприємствами.

Адвокат Боднар Ольга Володимирівна, керуючий  АО «Твій адвокат», тел.  (067) 351 35 00

Вибір читачів за тиждень

Відео