«Якби він дожив до сьогодення – був би великою людиною!», - Тернопільщина згадує загиблого миротворця (фото)

5c0e7c79749f9d45f978f359081d2f028b625a6b

Сьогодні, 15 липня, відзначається день українських миротворців. Серед тернополян є учасник миротворчої місії, який загинув у 2008 році під час виконання службового обов'язку у складі Спеціального миротворчого підрозділу МВС України в Косово. Мова йде про Ігоря Киналя.

Батько військовослужбовця п.Богдан поділився власними спогадами та переживаннями про сина:

- Він добре знав англійську мову і марив військовою службою. Якби Ігор дожив до сьогоднішніх днів – був би великою людиною! – каже батько миротворця. - Колись на могилу прийшла його однокласниця, я її не впізнав, проте, вона сказала: - він як жив так і загинув! Він дуже хотів жити! В тій миротворчій операції брало участь дуже багато людей різних національностей, а загинув лише він. Пішов на власну смерть.

IMG_6678
IMG_6678

Здоров’я пана Богдана слабке, чоловік пережив інсульт. Впоратись із сумом та біллю втрати допомагають дочка та двоє онучок. Чоловіка також підтримують побратими Ігоря Киналя, які приїжджають з Золочева і Тернопільського 2 стрілецького батальйону НГУ. Співслуживці не забувають за бойового товариша та навідуються до нього на могилу.

- Він загинув один з 8 ротацій. Чому так сталось сказати важко. Був розумним, добрим, хорошим чоловіком. Добре володів іноземною мовою. Вмів себе поводити культурно в кожному місці. Друзів в нього було дуже багато, - ділиться друг, бойовий побратим Ігоря, начальник продовольчого складу 2 стрілецького батальйону 2 Галицької бригади Володимир Цішевський. – Ми не забуваємо про нього і не в праві це робити! Кожного року з військовими побратимами приїжджаємо на місце поховання і згадуємо хороші моменти про нашого друга. Адже ця дружба загартована бойовим досвідом та гіркою втратою миротворчої місії в Косово.

киналь3
киналь3

Довідково: Ігор Богданович Киналь народився 20 лютого 1982 у Тернополі — загинув 17 березня 2008року в Мітровіці, м.Косово. Ігор був українським військовослужбовцем, миротворцем, старшим лейтенантом внутрішніх військ; заступник командира оперативного взводу. Загинув під час виконання службового обов'язку у складі Спеціального миротворчого підрозділу МВС України в Косово.

Навчався в Тернопільській школі № 3, яку закінчив зі срібною медаллю.

В органах внутрішніх справ від 2000 року. Закінчив Академію внутрішніх військ МВС України, відмінник бойової і політичної підготовки.

Від 14 грудня 2007 — на посаді заступника командира оперативного взводу Спеціального миротворчого підрозділу МВС України в міжнародній операції ООН з підтримки миру і безпеки в Косово.

17 березня 2008 року, під час проведення спеціальної операції по звільненню захопленої території та приміщення суду в північній частині м. Мітровіца, відбулося зіткнення та збройне протистояння між противниками факту проголошення незалежності Косово та поліцейськими силами ООН; протестуючі обстріляли будинок поліцейської станції та закидали територію гранатами. Поранено 21 працівника Спеціального миротворчого підрозділу МВС України в Косово; Ігор Киналь помер від численних осколкових поранень після проведеної хірургічної операції о 22-й год.

Похований у Тернополі, на центральній алеї Міського кладовища біля с. Підгороднього.

Володів англійською та французькою мовами. Захоплювався гірськими лижами.

Залишилися мати Любов Дмитрівна, старша сестра Наталя і кохана дівчина Оксана.

На будівлі школи № 3, у якій навчався Ігор Кіналь, 21 квітня 2008 року встановлена пам'ятна дошка.

Нагороджений орденом «За мужність» III ст. (11 квітня 2008) — за мужність і самовіддані дії, виявлені під час виконання спеціального завдання у міжнародній миротворчій операції в Косово (посмертно).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео