Виборці Тернопільщини можуть скористатися онлайн-ресурсами для кращого розуміння кандидатів та партій

1

Невдовзі на Тернопільщині відбудуться позачергові парламентські вибори. Для того, щоб жителі області, які будуть голосувати, мали більше інформації про кандидатів та партії, вони можуть звернутися до онлайн-ресурсів.

Нагадаємо, що парламентські вибори відбудуться 21 липня і пройдуть за змішаною виборчою системою, тобто виборці голосуватимуть за окремих політиків, і за політичні партії. Отже переглянути інформацію для розуміння програм партій, кандидатів та інших важливих елементів виборів, можна на онлайн-ресурсах. Список корисних сайтів зібрала PlatFor.Ma.

Політичний компас: тест: дозволяє в легкий формі зрозуміти себе, ваші погляди на економіку, моральні і соціальні норми та інші важливі питання.

Вибори 2019 – за кого голосувати: на даному сайті розміщенні ключові обіцянки у програмах політичних партій, є можливість пройти швидкий тест і дізнатися про те, пропозиції яких кандидатів відповідають вашим очікуванням.

ПолітХаб: сайт, який вважають Вікіпедією українські політики. Адже тут чітко та структуровано розмістили інформацію про політиків та партії, прогули, антикорупційні розслідування, політичну міграцію та інше.

Rada4You: на ресурсі можна дізнатися за які ініціативи нардепи голосували в парламенті, що обіцяли і які закони підтримали.

База декларацій чиновників і депутатів: на сайті розміщена інформація про майно, джерела доходу та статки кандидатів.

Золото партій: на ресурсі розміщена інформація про фінансові звіти партій. Можна дізнатися на що вони витрачають кошти та звідки їх беруть. Окрім того на  сайті публікують розслідування.

Посіпаки та Посіпаки-2. Мініміньйони: це відкриті бази даних помічників народних депутатів України, депутатів міських і обласних рад.

Серпом по рейтингу: ще один сайт який розповідає про «зашквари» мажоритарників.

Звіти депутатів https://zvity.org/: цей ресурс розкриває інформацію про політиків та допоможе вам зрозуміти, чи влаштовує вас ефективність їх роботи, аби ви знали чи віддати за них голос.

Онлайн-курс: «Політики: як обирати аби не шкодувати?»:  це безкоштовний онлайн-курс, який забезпечить вас базовою громадянською освітою, допоможе дізнатися більше про повноваження депутатів різних рівнів та що відбувається після виборів, як ви можете вплинути на владу.

Контент виготовлено у співпраці з Тернопільським прес-клубом за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео