Тернопільщина у виборах: ранкові порушення на дільницях та відмова від голосування

1

Від ранку 21 липня на Тернопільщині розпочалися дострокові парламентські вибори та фіксація порушень законодавства протягом даного періоду голосування.

Розповіли про події, які зафіксували за декілька годин волевиявлення громадянами, під час брифінгу у тернопільському прес-клубі, де зібралися правоохоронні органи, громадські організації та представники кандидатів.

За інформацією, яку надав начальник  ГУНП в Тернопільській області Олександр Богомол, ситуація пов’язана із виборчим процесом на території області – спокійна. Усі правоохоронні органи, які мають слідкувати за громадським порядком на дільницях, заступили на чергування вчасно. Окрім того, як планувалося, у ОВК працюють спецпідрозділи, вибухотехнічні групи, нацгвардійці, рятувальники.

- На початок голосування отримали інформацію про те, що дві дільниці у області відрилися пізніше зазначеного часу. Але затримка була недовгою і зараз вони працюють у звичайному режимі, - повідомив Олександр Богомол. – Загалом від початку виборчого процесу до нас надійшло 125 звернень, 6 з них ще не розглянуті, зі всіх склали 52 адмінпротоколи.

1
1

Окрім того на брифінгу звітували представники від громадських організацій області, спостерігачі яких працюють на дільницях Тернопілля та слідкують за процесом голосування. Серед них Громадянська мережа ОПОРА, Громадська організація «Творче об'єднання «Нівроку», Центр суспільних досліджень «Поліс» та інші.

На даний час спостерігачам від ГО вдалося зафіксувати такі незначні порушення:

  • відсутнє додаткове освітлення на дільницях, що становить певні труднощі для людей із проблемами з зору;
  • затримка у відкритті декількох дільниць по області;
  • на одній із дільниць зафіксували відсутність друкованої інформації в одному із суб’єктів виборчого процесу;
  • на одну із дільниць прийшла для голосування жінка 1936 року народження, яку внесли із приміткою НСП (нездатність виборця самостійно пересуватися), але за її словами вона ходить на вибори;
  • у день тиші у Тернополі, Великій Березовиці та Чорткові зафіксували агітаційні матеріали;
  • зафіксували поширення листівки, яку ніби то виробили громадські організації та закликають не голосувати за деяких із кандидатів;
  • на одній із дільниць виборець написав заяву із проханням відмовити йому в голосуванні.

2
2

Позитивна сторона виборів – покращення зовнішньої реклами, яка у більшості зникла в перед день тиші. Вибори, за словами представників різних ГО, мають тенденцію до чесності у виборчому процесі. А порушення під час голосування, на даний момент є незначними. Та все ж під час виборчого процесу неодноразово фіксували політичну агітацію проти кандидатів.

Контент виготовлено у співпраці з Тернопільським прес-клубом за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео