Тернополянам на замітку: про безпечні фізичні навантаження для людей із захворюванням серця

серце

Що варто знати про фізичні навантаження «сердечникам» і як обирати «саме ті» вправи, аби не зашкодити здоров’ю розповім вам у цій публікації. Адже далеко не кожна фізична активність підходить для тренування серця, особливо якщо здоров’я підводить. Проте є універсальні вправи, що поєднують безпеку, ефективність і легкість виконання.

Для зміцнення серця і судин дуже корисні динамічні навантаження, особливо на свіжому повітрі, ‒ заняття бігом, їзда на ковзанах, лижах, велосипеді, плавання, аквааеробіка. А ось про статичні, силові вправи сердечникам краще забути, оскільки вони не тільки перевантажують хребет і суглоби, але й сприяють підвищенню артеріального тиску, що при серцево-судинних проблемах небезпечно. Тому тренажерний зал ‒ далеко не для всіх. Якщо й відвідувати, то орієнтуватися на власну витривалість. А перевантажити непідготовлене до фізичних тренувань серце – легко. Тоді воно буде не в змозі прокачати необхідну кількість крові. В результаті може виникнути чимало проблем.

При заняттях корисними для серця видами спорту, навантаження повинні бути помірними, в усякому разі на перших порах. Нарощувати їх слід поступово, але регулярно, і кожне тренування слід починати і закінчувати контролем пульсу, про що ми згадували ТУТ.

  • Навіть після перенесеного інфаркту не слід ставити хрест на фізичній активності. Правду кажуть: «здоровий рух – це життя».

Лікувальна фізкультура при захворюваннях серцево-судинної системи зміцнює серцевий м’яз, збільшує його здатність скорочуватись, підсилює кровообіг, знижує рівень холестерину, зменшує ризик тромбоутворення. До того ж, активний кровообіг масажує стінки судин, від чого ті стають більш еластичними. Все це є прекрасною профілактикою атеросклерозу судин ‒ головної причини серцевих захворювань.

До речі, доведено: якщо виконувати лікувальну гімнастику протягом року після перенесеного інфаркту, то смертність на першому році скорочується на 25%. Однак тут необхідний індивідуальний підхід та нагляд спеціаліста, інакше можна спровокувати новий напад.

Про контроль та інші види лікувальних вправ читайте на Терені згодом.

Вибір читачів за тиждень

Відео