Віра Олександрович

Жителі Тернополя вимагали уваги до себе і вирішення своїх проблем (фото, відео)

Мерія

Учасники садового товариства «Ювілейний» отримають нові земельні ділянки, а літні люди із мікрорайону «Канада» - такі необхідні маршрутки.

Власне, на сесію 24 липня завітало чимало тернополян. Усі вони нарікали на якісь проблеми – або особисті, або ті, що турбують нині цілі мікрорайони Тернополя. Слово гостям дали, як тільки ухвалили порядок денний засідання.

Люди2
Люди2

«Залишаємо за собою право на проведення акцій непокори»

Першою до трибуни пішла тернополянка, у внука якої виявили важку ваду серця. За словами жінки, у нашому місті навіть немає оснащення для обстеження таких діток. Окрім того, пані стверджувала, що у Тернополі родини із хворою малечею не отримують належної допомоги і опіки. Мовляв, права дітей із інвалідністю взагалі порушені.

[embed]https://youtu.be/nx5FikENAog[/embed]

Це питання вирішили винести на засідання профільних комісій міської ради. Те саме пообіцяли мешканцям вулиці Микулинецької. На сесію прийшла ціла група громадян, стурбованих екологічною небезпекою, яку створює нове підприємство, що запрацювало у них по сусідству.

[embed]https://youtu.be/U71DLZCXkVY[/embed]

- Просимо вжити термінових заходів, - каже жінка. – те виробництво треба закрити. Такі технології вже давно в Європі заборонені. У нас постійно стоїть у повітрі запах паленої пластмаси. Почали хворіти діти, на загострення хронічних недуг жаліються дорослі. Ми будемо звертатися вище, якщо ви не відреагуєте. Залишаємо за собою право на проведення акцій непокори.

Люди
Люди

Міський голова Сергій Надал нагадав тернополянам, що міська рада може чинити лише у межах своїх повноважень. Наразі, згідно із протокольним дорученням, у справі пообіцяли розібратися досконаліше. Також тему екології підняла під час засідання активістка боротьби із котельнями на торфі Юлія Мамчак.

[embed]https://youtu.be/L9uPjoFDD14[/embed]

Учасники садового товариства «Ювілейний» отримають землю у Малашівцях

Чи не вперше на сесію завітали представники Тернопільської МТГ, які проживають у селах громади. Зокрема, Петро Скакун розповів, що у релігійної громади села Малашівці хочуть забрати проборство греко-католицької церкви – будівлю, зведену свого часу за кошти громади. Люди хочуть оформити право власності на те проборство, бо хочуть там створити хоспіс чи іншу установу.

[embed]https://youtu.be/e4rNUkANfgw[/embed]

- Не можна торгувати церковним майном! – каже чоловік. – Ми всі із вами християни! Це майно має належати власнику. Ми не позволимо забрати у нас проборство.

Кілька громадян відстоювали власну позицію у земельних питаннях. Окрім того, мешканці із вул. Симоненка нарікали на стан свого двору, через що там постійно стоїть вода і підтоплює підвали. Ту калюжу люди вже навіть почали називати «басейном».

[embed]https://youtu.be/s2oAqskRunA[/embed]

Виявилося, що про проблему цього двору у мерії знають. Більше того, його ремонт внесли у плани проведення робіт на 2019 р. Натомість у дворі, розташованому у центральній частині міста, частину ремонту вже зробили, бо люди подали цей проект на фінансування із громадського бюджету. Втім, тепер треба все доробити, а грошей більше нема, повідомив Володимир Крупа.

[embed]https://youtu.be/TVL0gm9EIaU[/embed]

Група із кількох старших жіночок представляла інтереси жителів мікрорайону «Канада». Люди стверджували, що їм стало набагато важче добиратися на ринок чи в інші місця після скасування маршруту №28А. До того ж, за їхніми словами, автобус №28 також ходить надто рідко і не заїжджає на той майданчик, де зупинявся раніше. У цьому депутати пообіцяли розібратися. Йшлося під час сесії і про реалізацію цікавих творчих проектів у місті.

[embed]https://youtu.be/yoXB7SG3SVI[/embed]

Учасники садового товариства «Ювілейний» зможуть отримати ділянки у с. Малашівці. Їм нададуть цю землю взамін тієї, якою вони користувалися на вул. Генерала Тарнавського. Адже на території мікрорайону №14, обмеженого вулицями Генерала Тарнавського, Володимира Великого, Липницького і Київською, облаштують новий міський парк.

- Хочу всіх заспокоїти і повідомити: у с. Малашівці виділили спеціальний земельний масив, що буде закріплений за членами товариства «Ювілейний», - запевняє міський голова Тернополя Сергій Надал. - І тим учасникам товариства, хто захоче отримати компенсацію за землю у Тернополі, безоплатно нададуть там ділянку із можливістю будівництва індивідуального житла.

Журналісти
Журналісти

До речі, для отримання такої компенсації, охочим треба написати відповідні заяви. Про те, що також відбувалося під час засідання, читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ, і ТУТ.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео