Доставлення затриманого транспортного засобу для зберігання на спеціальний майданчик

avto3

Часто, а особливо у великих містах у водіїв вилучають транспортні засоби та доставляють для зберігання на спеціально облаштовані площадки. Чи законно це і який порядок вчинення таких дій? Досить часто виникають такі запитання у власників транспортних засобів. Перш за все необхідно знати, що блокування, евакуація автомобіля можлива лише у випадках передбачених законодавством.

Відповідно до вимог «Порядку тимчасового затримання інспекторами з паркування транспортних засобів та їх зберігання», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №990 від 14 листопада 2019 року та «Порядку тимчасового затримання працівниками уповноважених підрозділів Національної поліції транспортних засобів та їх зберігання», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 1102 від 17 грудня 2008 р., тимчасове затримання транспортного засобу та його доставлення на спеціальний майданчик (стоянку)здійснюється:

  1. Інспектором з паркування у разі порушення водієм правил зупинки чи стояки в межах населеного пункту (частина3 статті 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення); у разі, якщо розміщення транспортного засобу суттєво перешкоджає дорожньому руху або створює загрозу безпеці руху (частина1 та 2статті 1521 Кодексу України про адміністративні правопорушення), у випадках коли транспортний засіб стоїть на проїзній частині у два і більше рядів, коли транспортний засіб стоїть у місцях де заборонено зупинку або стоянку (залізничних переїздах, трамвайних коліях, естакадах, містках, шляхопроводах, тунелях, пішохідних переходах, або відстань до переходу ближче 10 метрів, перехрестях та ближче як 10 метрів від нього, дорозі, де відстань між суцільною лінією розмітки чи протилежним краєм проїзної частини і транспортним засобом, що зупинився, менше 3 метрів, ближче 30 метрів від місць зупинки маршрутних транспортних засобів, а за їх відсутності - ближче 30 метрів від дорожнього знака такої зупинки з обох боків, ближче 10 метрів від місця проведення дорожніх робіт, місцях, де буде неможливим зустрічний роз'їзд або об'їзд транспортного засобу,ближче 10 метрів від виїздів з прилеглих територій, на смугах для руху громадського транспорту, вело доріжках (частина 3статті 2654 Кодексу України про адміністративні правопорушення.).
  2. Поліцейським у разі керування водієм транспортним засобом: з несправностями, з якими його експлуатація забороняється, або переобладнаний з порушенням відповідних правил, норм і стандартів; керування транспортним засобом, що підлягає обов'язковому технічному огляду, але своєчасно його не пройшов; керування транспортом, не зареєстрованим або не перереєстрованим в установленому порядку (частина 1-4, 6,7 статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Створення аварійної ситуації що змусило інших учасників дорожнього руху різко змінити швидкість, напрямок руху, зупинка чи стоянка в місцях, позначених певною дорожньою розміткою або дорожніми знаками (частина 3-4 статті 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Порушення правил дорожнього руху, що призвело до дорожньо – транспортної пригоди(стаття 124 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Керування транспортним засобом без посвідчення водія відповідної категорії, реєстраційного документа на транспортний засіб, а також поліса (договору) обов'язкового страхування (стаття 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного сп'яніння чи під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції (стаття 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення), Порушення правил перевезення небезпечних вантажів, іноземців та осіб без громадянства та правил проїзду великогабаритних і великовагових транспортних засобів (статті 132-1, 206-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення).
  3. Тимчасове затримання транспортного засобу також здійснюється у боржника, якого оголошено в розшук (стаття 36 Закону України «Про виконавче провадження»).

Варто зауважити!

Відповідно до висновку Верховного Суду України «доставлення затриманого транспортного засобу для зберігання на спеціальний майданчик дозволяється лише у випадку, якщо транспортний засіб суттєво перешкоджає дорожньому руху» (ВС/КАС,справа №466/7566/16-а,03.04.14)

Доставлення транспортного засобу на спеціальний майданчик чи стоянку здійснюється за допомогою спеціальних автомобілів-евакуаторів. Для доставки транспортного засобу на спеціальний майданчик «штраф площадку» поліцейський чи інспектор з паркування викликає евакуатор.

При прибутті евакуатора поліцейський або інспектор з паркування в присутності двох понятих та особи, яка здійснює доставлення транспортного засобу на спеціальний майданчик складають акт огляду та тимчасового затримання транспортного засобу.

Акт огляду та тимчасового затримання транспортного засобу підписують інспектор з паркування, особа, що виконує роботи з доставлення такого засобу на спеціальний майданчик чи стоянку, та два понятих. Акт складається у двох примірниках. Один – вручається власнику або особі, яка керувала транспортним засобом, другий – долучається до матеріалів справи про адміністративне правопорушення. В акті має бути зазначено: дату, час, місце та підстави тимчасового затримання транспортного засобу; дані про особу, яка прийняла рішення про затримання;марка, номерний знак та пошкодження чи недоліки транспортного засобу; дані про установу та особу, які здійснюють доставлення транспортного засобу та номерний знак евакуатора; інформацію про місце зберігання транспортного засобу.

При тимчасовому затриманні транспортного засобу його місце розташування має бути обов’язково зафіксоване в режимі фотозйомки чи відеозапису.

У випадку коли водій, який вчинив правопорушення, присутній і порушення неможливо усунути в короткий строк, поліцейський або інспектор з паркування оформляють протокол про адміністративне правопорушення.

Якщо правопорушення зафіксоване в режимі фотозйомки чи відеозапису копія постанови або повідомлення про адміністративне правопорушення прикріплюється на лобовому склі транспортного засобу.

Транспортний засіб може бути затриманий на строк необхідний для вирішення справи про адміністративне правопорушення, але не більш як на три дні з дати затримання.Строк затримання транспортного засобу розпочинається з часу винесення постанови про адміністративне правопорушення, складення протоколу про адміністративне правопорушення або акта огляду та тимчасового затримання транспортного засобу, а строк зберігання - з моменту розміщення транспортного засобу на спеціальну стоянку.

Водій, який керував транспортним засобом або його власник мають доступу до транспортного засобу в присутності особи, яка відповідає за збереження транспортного засобу на «штраф майданчику».

Для того щоб водієві чи власнику повернули тимчасово затриманий транспортний засіб, який знаходиться на спеціальній стоянці (площадці, штрафмайданчику) необхідно оплатити вартість послуг по доставленню та зберіганню транспортного засобу та штрафу за вчинене правопорушення.

Варто зауважити!

За транспортування транспортного засобу залежно від його ваги не обхідно сплатити 600 грн. (до 2000кг), 700 грн. (від 2000 до 3000 кг.), 850 грн. (від 3000 кг.), а за зберігання становить 120 грн. за першу-сьому добу, включно, а за кожну наступну добу, починаючи з восьмої доби – 20 грн.

Якщо транспортному засобу під час його транспортування та зберігання завдано пошкодження власник має право на їх відшкодування. Збитки відшкодовуються за рахунок установи, яка здійснювала транспортування або зберігання транспортного засобу.

Тому шановні водії будьте обачними і не порушуйте правил дорожнього руху та стоянки.

Інформацію надано Кременецьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео