Орест Сарматський

Виробництво молока в Україні падає майже на тисячу тонн в день (Агроновини)

3101 (Copy)

Загальний вал виробництва молока скорочується вслід за зменшенням кількості корів. Про це йдеться у повідомленні Асоціації виробників молока.

Так, за півроку в Україні вироблено 4,8 млн т молока. Даний показник є на 3,4% нижчим, ніж за перше півріччя минулого року — 4,9 млн т.

– Недоотримали молока як сільськогосподарські підприємства, так і домогосподарства. Втім, падіння в останніх було більш суттєвим – -4,1%, до 3,4 млн т, тоді як молочно-товарні ферми скоротили виробництво на -1,5%, до 1,4 млн т, – йдеться у повідомленні.

В той час, коли падіння виробництва у домогосподарствах відмічалося майже по всій Україні (за винятком Хмельницької – +1%, 224,9 тис. т та Луганської – +4,9, 44,9 тис. т), виробництво на підприємствах у розрізі областей було більш продуктивним, проте, все ж, продемонструвало спад. Найвираженішим падіння було в Чернівецькій (до 5,8 тис. т; -19,4%) та Рівненській областях (34,5 тис. т; -13,3%), які за звітний період, за даними ДССУ, найбільше скоротили дійне поголів'я.

– В результаті падіння виробництва сирого молока за пів року в абсолютних величинах склало – -166 тис. т, тобто щодоби оператори ринку недоотримували в середньому 922,2 т сировини, – підрахували в асоціації.

31022 (Copy)
31022 (Copy)

Українці споживають лише 95 кг картоплі в рік

Картопля втрачає статус «другого хліба» на столах українців. Так європеєць споживає 140 кг бульби за рік, співвітчизники – 95 кг. Такими даними поділилась директорка Української асоціації виробників картоплі Оксана Руженкова з Expres.online.

Також фахівчиня прокоментувала ситуацію на ринку бульби.

Високі ціни на картоплю (17-20 грн/кг), низька врожайність культури та згортання професійного картоплярства – ось основні тенденції сезону 2019.

– Постійні перепади температур, які спостерігались в усіх регіонах України, сприяли поширенню хвороб картоплі. У поєднанні із посухою в одних областях та з паводками в інших цього року прогнозуємо низьку врожайність культури. Через це ціна на картоплю вдвічі вища, ніж у 2018 році. Гуртова ціна на рівні 10-12 грн/кг, роздрібна доходить до 20 грн/кг.

На високі ціни впливає також неврожай картоплі в Європі. Через аномальну спеку та низьку врожайність західні сусіди змушені закуповувати бульбу у Молдові та Україні, – коментує експерт.

Щодо прогнозів, то говорити про дефіцит картоплі на українських ринках зарано. Бо близько 90% другого хліба вирощується на присадибних ділянках населенням. Але у промисловому картоплярстві спостерігаються негативні тенденції. Так за останні 3 роки площі під промисловими плантаціями картоплі скоротились з 70-80 до 20-26 тис. га.

Також Оксана Руженкова зазначила, що фермери відмовляються вирощувати столову картоплю, перепрофільовуючись на вирощування сортів для переробки (крохмальна, для чіпсів чи фрі).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео