Орест Сарматський

Помідори за ціною золота: чому дорожчають українські томати (Агроновини)

помідори

Українські томати вчергове встановили ціновий рекорд.  В останні дні ціни на червоні тепличні помідори досягли показників  24-30 грн/кг ( 0,8-1,0 EUR/кг), а рожеві та жовті сорти томатів на гуртових ринках України вартують 38-40 грн/кг ( 1,2-1,3 EUR/кг), пише “Агро-Центр”, з посиланням на “info.shuvar”.

Зростання ціни до небачених показників в цьому сезоні пояснюється низкою факторів. По-перше, врожай помідорів страждає через погодні катаклізми. Господарства Закарпаття втратили частину врожаю через масове підтоплення теплиць. На Півдні сезон збирання ґрунтового томату затримується, а постійні перепади погоди сприяють розповсюдженню хвороб і, відповідно, негативно впливають на врожайність.

- До того ж, вже другий рік ми відчуваємо скорочення площ під ґрунтовим томатом, це є наслідком зменшення попиту з боку переробної галузі, яке розпочалось ще 4 роки тому. Попит на ґрунтовий томат в населення теж знижується, українці менше консервують і більше стали їсти свіжих салатів, для яких вони обирають помідори в ідеальному співвідношенні смаку та зовнішнього вигляду. Виростити такий томат у відкритому ґрунті сьогодні дуже важко, — розповідає керівник департаменту “Аналітика” ОРСП “Шувар“— Тетяна Гетьман.

Окрім цього, імпорт томатів в Україні росте останні три сезони поспіль. Так, за перше півріччя 2019 року до країни було ввезено 55 тис. тон. помідорів, це на 15% більше ніж за той самий термін 2018 року та майже в 2 рази перевищує обсяг експорту за перші 6 місяців 2017 року.

Україна увійшла в трійку лідерів серед експортерів до країн Євросоюзу

За підсумками періоду з травня 2018 р. по квітень 2019 р., Україіна ввійшла в топ-3 лідерів серед експортерів сільськогосподарських товарів і у двадцятку країн, які найбільше імпортують з Європи, пише “Агро-Центр”.

Україна посідає трете місце серед найважливіших сільськогосподарських експортерів до ЄС. Обігнали нас лише США і Бразилії, а позаду залишилися такі країни як Китай, Аргентина, Швейцарія та Туреччина.

У вимірі європейського імпорту до третіх країн Україна займає 16-ту позицію з обсягом імпортованих сільськогосподарських товарів на суму 2 мільярди 171 мільйони євро (приріст на 274 мільйони євро, або 14,4 відсотки у порівняння з періодом з травня 2017 по квітень 2018 року).

0402 (Copy)
0402 (Copy)

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео