Як розпочати власний бізнес?

PPwCldmDC45MkMfF

Часто люди не наважуються на власний бізнес, оскільки,  навіть процедура його створення та реєстрації здається їм незрозумілою та затяжною. Такий процес  дійсно  вимагає уваги, часу та зусиль, але якщо бути ознайомленим з його порядком,  ступити на цей шлях стає легше.

Перед тим як розпочати власну справу, потрібно відповісти собі на всі ці питання - в якій сфері ви будете працювати,  скільки коштів чи інших активів потрібно для цього, які товари чи послуги будете продавати, хто буде вашою основною аудиторією. Проте зараз, хочемо зосередитися на юридичних аспектах створення бізнесу.

1. Вам необхідно визначитися з організаційно-правовою формою вашої діяльності – це може бути індивідуальна підприємницька діяльність чи діяльність через створення юридичної особи.

Вибір організаційно-правової форми залежить від багатьох факторів: чи маєте Ви намір здійснювати діяльність один чи в партнерстві, який обсяг продукції чи послуг плануєте поставляти, з ким маєте намір працювати – фізичними чи юридичними особами, тощо.

Якщо у Вас в планах невеликий бізнес і ви плануєте працювати із приватними особами, для Вас краще зареєструватися фізичною особою підприємцем.

Плануєте запускати виробництво, продавати значні обсяги товарів чи послуг, вашими основними партнерами будуть підприємства, установи, організації - для Вас зручнішим буде діяти у складі юридичної особи.

Законодавством передбачені різні  види юридичних осіб: товариство з додатковою відповідальністю, акціонерні товариства, кооперативи,  фермерське господарство, повні та командитні товариства, проте, найпоширенішими формами такої діяльності є товариство з обмеженою відповідальністю та приватне підприємство.

Приватне підприємство більше підходить для тих випадків, коли ви плануєте займатись бізнесом одноосібно. Сама суть приватного підприємства в тому, що воно повністю належить Вам, ви туди вкладаєте свої гроші і ризикуєте лише своїми грошима.

Товариство з обмеженою відповідальністю є зручною формою діяльністю для тих, хто планує працювати у партнерстві, спільно вкладати кошти та визначати напрями діяльності. Кількість учасників товариства не обмежується. Як випливає із самої назви, товариство несе відповідальність за своїми зобов’язаннями всім належним йому майном, тобто учасники такого товариства несуть обмежену відповідальність - в межах своїх вкладів у статутний капітал.

2. Виберіть КВЕДи.

КВЕДи– кваліфікаційні види економічної діяльності, якими ви плануєте займатися. Зазвичай, реєструють декілька суміжних КВЕДів у сфері, в якій планується робота. Законодавством не передбачено обмеження щодо кількості КВЕДІВ, але на практиці державні реєстратори можуть відмовити, якщо їх більше шести.

КВЕДи  можна змінювати або додавати нові, для цього потрібно подати відповідну заяву держреєстратору.

Перелік КВЕДів затверджений на національному рівні, ознайомитися з ним Ви можете за допомогою всесвітньої мережі.

3. Оберіть систему оподаткування.

Фізичні та юридичні особи можуть  здійснювати свою діяльність на основі загальної або спрощеної системи оподаткування.

Варто зазначити, що фізична-особа підприємець при будь-якій системі оподаткування  повинна  щомісячно сплачувати єдиний соціальний внесок (ЄСВ) у розмірі 22% від мінімальної заробітної плати.

Фізична особа підприємець може стати платником єдиного податку однієї із трьох груп (залежно від виду діяльності, планового обсягу доходу та виду контрагентів та ін.). У такому випадку сплачується єдиний податок, ставка якого  для платників єдиного податку 1-ої та 2-ої групи, визначається органами місцевого самоврядування, тому розмір єдиного податку може відрізнятися залежно від регіону.

На відміну від підприємців, які можуть застосовувати одну з трьох груп єдиного податку, юридичні особи обмежені у своєму виборі лише 3-ю групою. Ставка податку для них, як і для фізичних осіб підприємців 3-ої групи, складає 5 відсотків від виручки, а у разі добровільної реєстрації платником ПДВ – 3 відсотки та ПДВ.

4. Зарейструйте бізнес в державних реєстраторів.

Така процедура встановлена ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань».

У випадку реєстрації фізичної особи підприємця процедура є простішою, державному реєстратору потрібно подати:

  • заповнену реєстраційну карточку;
  • пред'явити паспорт та ідентифікаційний код;
  • якщо заявник вирішив обрати спрощену систему оподаткування або бажає зареєструватися платником на додану вартість – відповідні заяви;
  • якщо особа неповнолітня ( із 16-до 18 років)   їй необхідно подати нотаріально засвідчену письмову згоду батьків (усиновлювачів) або піклувальника чи органу опіки та піклування.

Якщо Ви вирішили зареєструвати юридичну особу Вам необхідно подати державному реєстратору:

  • заповнену реєстраційну карточку;
  • заяву про обрання юридичною особою спрощеної системи оподаткування та/або реєстраційна заява про добровільну реєстрацію як платника податку на додану вартість, та/або заява про включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій, - за бажанням заявника;
  • примірник оригіналу (нотаріально засвідчену копію) рішення засновників, про створення юридичної особи;
  • установчий документ – засновницький договір чи статут.

В установчому документі зазначаються відомості про юридичну особу – від назви, місцезнаходження до порядку припинення. Так, ЗУ «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» встановлено, що  у статуті товариства зазначаються відомості про: найменування товариства, органи управління товариством, їх компетенцію, порядок прийняття ними рішень, порядок вступу до товариства та виходу з нього та інші відомості, що не суперечать закону.

До складання установчого документа потрібно підійти уважно. Він є основним документом, яким буде керуватися юридична особа в своїй діяльності, тому,  тут краще співпрацювати з професійними юристами, які допоможуть мінімізувати ризики для вашого бізнесу.

Документи можуть бути подані як у паперовій, так і в електронній формі – через портал Мін'юсту.

5. Реєстрація бізнесу в державних структурах.

Окрім реєстрації в державному реєстрі фізичних осіб підприємців, юридичних осіб Ваш бізнес повинен бути зареєстрований і в інших державних структурах.

Взяття на облік і податкових органах, органах пенсійного фонду та органах держстатистики відбувається автоматично – державні реєстратори пересилають відповідним структурам інформацію про реєстрацію Вами як фізичною особою-підприємцем чи Вашої юридичної особи.

Чи можна здійснювати підприємницьку діяльність без її державної реєстрації? Згідно вимог чинного законодавства за здійснення підприємницької діяльності без її реєстрації особа може бути притягнута до адміністративної відповідальності– на неї може бути накладено штраф та конфісковано засоби, за допомогою якого здійснювалася така діяльність.

Підійдіть  до реєстрації власної справи відповідально, не нехтуйте порадою бухгалтерів та юристів. Якщо ви відчуваєте, що Вам бракує досвіду – скористуйтеся професійною допомогою, Вам допоможуть обрати найоптимальнішу для Вас організаційно – правову форму, систему оподаткування та оформлять реєстраційну документацію.

Адвокат Боднар Ольга Володимирівна,  керуючий АО “Твій адвокат”, тел. 067 351 35 00

Вибір читачів за тиждень

Відео