/ /На Тернопільщині є громада, яка має свій …смак (фоторепортаж)

17 Вересня 2019, Вівторок


У Микулинецькій громаді організували вуличну акцію «Впливай на бюджет своєї громади» (фото)

У Шумській ОТГ провели флешмоб «Здоровим бути модно» (фото)

Анонс
На Тернопільщині відбудеться культурно-мистецька програма «Вінок культур»

16 Вересня 2019, Понеділок


Новий осередок «Української молоді – Христової» відкриють у Тернополі

Погода
Погода в Тернополі 17 вересня

Жителі Тернопільщини найбільше скаржаться на гастроентероколіти

Фоторепортаж
У центрі Чорткова вчили, як правильно рятувати життя (фоторепортаж)

У Тернополі зник чоловік, пошуки тривають декілька днів (фото)

Фотофакт
Тернопільська «Красуня дня»

В одному з супермаркетів Чорткова продають «запортки» (фотофакт)

Фоторепортаж
У Тернополі провели в останню путь Героя України (фоторепортаж)

У тернопільській галереї виставка про смутні й сумні почуття (фото)

Як тернопільським абітурієнтам «не прослухати» завдання з англійської на ЗНО

У Тернополі водієві обіцяють 18 тисяч гривень, а менеджеру з розвитку – 55 тисяч

Невдала земельна реформа призведе до «кривавої революції», — Коломойський (Агроновини)

Жителі Тернопільщини скаржаться на обслуговування одного із закладів харчування

Шахраї представляються працівниками банку і крадуть гроші

Тернополян просять не лякатися сирен тривоги

Це цікаво
Де в часи Середньовіччя у Чорткові варили пиво?

Керівник держпідприємства роз’їжджав Бучачем напідпитку

Спортивний огляд тижня: тернопільські борці, кікбоксери та легкоатлети – найкращі в Україні

Фотофакт
У Кременці жінка купила неякісний продукт, у магазині вибачилися (фотофакт)

Терміново
Через ревнощі чоловік на Тернопільщині зарізав свою подругу

Тернопіль у жалобі через загибель краянина в зоні ООС

Фоторепортаж
На Тернопільщині 18 громад добре пофестивалили у найстарішому місті краю (фоторепортаж)

Тернополянам саме час купувати валюту?

У Тернополі водії знову не звернули увагу на ПДР (фото)

У бучацькій ратуші вперше за довгий час зіграв інструментальний ансамбль

Це цікаво
16 вересня в історії Тернопільщини

ФК «Гаї Шевченківські» вдруге здобув перемогу на Міжнародному турнірі в Німеччині (фото)

Юні тернопільські футболісти виграли турнір пам’яті Олександра Павленка у Чернівцях

У Великогаївській ОТГ відкрився інформаційно-консультативний пункт для бізнесу (фото)

15 Вересня 2019, Неділя


Анонс
Для жителів Байковецької ОТГ організують тренінг «Критичне мислення та медіаграмотність»

Погода
Погода у Тернополі 16 вересня

Відео
У Тернопільській філармонії привітали сім’ю, яка отримала орден княжої (фото, відео)

Жителі Тернопільщини навколішки зустрічали Героя України (фото)

Фотофакт
У Тернополі не зважають на пішоходів (фотофакт)

На Тернопільщині була великомасштабна пожежа (фото)

Як повернути збір до пенсійного фонду сплачений при купівлі нерухомості?

Деякі тернополяни залишаться без електроенергії

Фоторепортаж
Чотири мушлі однієї тернопільської вулиці (фоторепортаж)

В Україні оренда землі дорожча ніж в країнах ЄС (Агроновини)

Фоторепортаж Це цікаво
У Чорткові школярі організували ярмарок хобі (фоторепортаж)

Фоторепортаж
Про що шумлять ліси Тернопільщини (фоторепортаж)

Фоторепортаж
Тернополяни підписали Універсал гуманності (фото)

У Тернополі чекають «Тіні забутих предків» і столичних «зірок»

Тернопільщину сколихнула трагічна новина: Хоростків зустрічатиме героя

На Тернопільщині батьки отримуватимуть оновлені «бебі-бокси»

Тернополянам нагадали: отримали повідомлення, то маєте 60 днів на сплату

Анонс
У тернопільській бібліотеці відкриють міні-Канаду

У Тернополі хочуть змінити рух на «рогатці»

Це цікаво
Тернополянам на замітку: що варте уваги у Венеції

На Тернопільщині є громада, яка має свій …смак (фоторепортаж)

Тернопільщина, Терен, фестиваль, смак, громада, Золотй Потік, страви, фоторепортаж, Це цікаво

Етногастрономічний  фестиваль «Смак Золотого Потоку» відбувся на Тернопільщині

Макаран, балабухи та «Баба» з п’єца»

Чи траплялася  вам колись нагода в один день посмакувати стравами, які, переважно, господині готують у певні дні року, скажімо, до Різдва, Великодня, Маковея, Спаса? Або скуштувати різноманітні, ну дуже смачні наїдки, назви яких ви почули вперше? І все це, повторюю, в один день, на одній локації, а точніше – на відкритому повітрі, у тіні вікових дерев?  Але не буду інтригувати. Є таке місце, де це все можливе.

Воно – у Золотому Потоці, селищі міського типу на Тернопільщині, що за майже сто кілометрів від обласного центру розкинулося  неподалік Дністра .

Саме тут минулої неділі і відбувся етногастрономічний  фестиваль «Смак Золотого Потоку»

Отож, на центральній вулиці селища, де розташована центральна садиба Золотопотіцької ОТГ вже вдруге проводять такий фестиваль, організований за підтримки Програми USAID Ukraine – DOBRE та Західноукраїнського ресурсного центру.

Того дня у Золотий Потік прибули знані господині із 11-ти сіл, які входять в єдину громаду. А приготували вони, немало-небагато, а понад 200 страв!

Наприклад, із села Сокілець господині привези макаран. Одразу ж скажу, не плутайте цю страву із звичними макаронами.

– Її приготувати дуже легко, – розповідає учасниця фестивалю Олеся Микуляк. – Берете дрібно нарізане домашнє тісто, відварюєте, проціджуєте, залишаєте, аби вистигло. Окремо заливаємо окропом родзинки, залишаючи їх на 5-7 хв у воді з цукром, збиваємо 6 яєць, все це змішуємо, додаємо трохи жиру, кладемо у форму  і запікаємо до 40 хвилин у духовці. Можна додавати і яблка, іноді додають м’ясний чи курячий фарш, – каже пані Олеся, демонструючи свій сокілецький макаран.

А ось ще одна учасниця фестивалю – Галина Григоришин, директор школи із райцентру Бучач. Вона живе у селі Соколів, що належить Золотопотіцькій громаді, тож не могла не приїхати на таке кулінарне свято.

– Я сьогодні тут презентую балабухи, квашені бурячки, є і спечені у печі тертюхи. Балабухи колись переважно готували дівчата на свято Андрія, робили їх увечері. Пропорція один до одного – товчена картопля, домашній сир, яйця, все перемішую із сіллю та перцем, ліплю такі кульки, кладу це все на змащене деко, зверху ще яйцем змащую – і в духовку. Виходять такі смачні запечені кульки, – каже Галина Григоришин.

Серед розмаїття наїдків мою увагу привернула страва за назвою «Баба» з п’єца». Її приготувала  Антоніна Кордівська  із Золотого Потоку. Каже, що це – традиційна страва селища. Випікається вона обов’язково у печі. Тож готують терту картоплю, додають яйця, терту цибулю, перемішують, ще й часник, перець, сіль, дають, щоб все це встоялося і кладуть у піч. А згодом витягують звідти «Бабу» з пєца»…

«Креплики» від весільної господині та квашена риба з Дністра

Перерахувати усі презентовані страви непросто. У майже тисячі гостей цього гастрономічного свята очі розбігалися від домашніх делікатесів. Але назву бодай ще одну страву, яку приготувала для фестивалю відома в окрузі  весільна господиня, пенсіонерка, Марія  Федорончук  із Скоморохів.

– Привезла  вареники-«вушка» з грибами – креплики. Бачите, які вони файненькі, маленькі, а всередині білі грибочки. То мене ще бабця навчила їх робити. У нас ліси навколо, річка близько, все своє, натуральне. М’яса багато не звикли їсти. Городина, лісові ягоди, гриби, все на зиму заготовляємо. Їмо різні каші, бачите, ось тут є така  запіканка, рибні різні страви, – розповіла поважна господиня.

Поруч із нею – стіл, закладений глибокими тарілками із стравами, серед яких і рибні.

– То все із нашої дністрової риби. Кажуть, що там є до 100 видів. То на столі завжди її маємо. І в’ялену, і смажену, а щоб на довше було – квасимо. Для квашення риби беру дві літри води, півлітри оцету, 100 гр солі, заливаю почищену і порізану на шматочки рибу і в такому маринаді із перцем, сіллю, лавровим листком тримаю добу. Тоді вже можна їсти. Кісточки риби стають настільки м’якенькі, що дитина може ту квашену рибу куштувати, – розповіла Іванна Кринична із Возилова.

Щоб туристи відчули  «смак громади», а люди – доходи

Голова Золотопотіцької громади Ростислав Кушик каже, що ідея  проведення етногастрономічного фестивалю виникла тоді, коли задумалися над тим, як привернути увагу туристів, отримуючи від їхніх відвідин певний зиск.

– Те, що є навколо нас – гріх було би не показати туристам, тим, хто любить подорожувати. Замок, старий палац, Русилівські водоспади, що там казати,  у Дністровському каньйоні є просто дивовижні місця. А якщо до цього всього ще додати автентичні страви, то це ж прекрасно! Подорожуючі можуть і наші чудові околиці оглянути і страв різних скуштувати. Отож, перед тим, як вишукати оригінальні рецепти у всіх наших одинадцяти селах, ми опитали сільських господинь. Попросили допомогти нам експерта, відому дослідницю української кухні Олену Брайченко.  І вона відгукнулася на наше прохання. Ми вже бачимо, що такі етно-страви із якісних, екологічно чистих  продуктів туристам подобаються. У нас – близько десятка «зелених садиб», де туристи можуть і переночувати, і страви смачні скушутувати. Тож такі фестивалі практикуватимемо й надалі. Вони згуртовують громаду, це набирає розголосу, людей все більше приїжджає до нас, – розповів Ростислав Кушик.

У день проведення фестивалю «Смак Золотого Потоку» відбулася і концертна програма із піснями та театралізованими сценами на тему українських страв. А ще цього дня гості фестивалю і жителі громади побачили відеоролик про туристичну привабливість цього куточку Тернопільщини, де на екрані Юрій Андрухович провів своєрідну екскурсію історичними, природними, заповідними тутешніми місцями і садибами, де готують автентичні страви.

Що ж, видно з усього, етногастрономічний  фестиваль, який відбувся у Золотому Потоці – лише частинка осмисленої спільної  роботи  усієї громади. Аби не тільки її гості відчули «смак» громади, але й вона сама, отримувала від подібних проектів і задоволення, і певний достаток.

Фото автора

286

Залишити коментар

  Коментарі Facebook

Схожі матеріали
Інші публікації автора