Оксана Бучко

Тернополянам радять не забувати у спеку про «літню» їжу

isty-lito

Щоб не набути зайвих проблем у спеку, тернополяни повинні пам’ятати про «літню» їжу. А це – зменшена кількість жиру, спецій, солі, м’яса та риби, особливо на обід. Замість цього – холодні рідкі страви, овочеві й фруктові салати, гречка і рис, пісні супи.

Рекомендації залишили на Benefit - Fitness club:

1. Снідати краще раніше − о 6-7 ранку, обідати − до настання полуденної спеки − об 11 ранку, а вечеряти − о шостій вечора . Ті, хто не може заснути на порожній шлунок, можуть не відмовляти собі у невеликому перекусі за кілька годин до сну. Для цього найкраще підійдуть кисломолочні продукти з низьким вмістом жиру.

2. У спекотну погоду рекомендують вживати холодні рідкі страви, адже потреба в енергії в жарку погоду знижується приблизно на 5% і нашому організму влітку потрібна менш калорійна їжа.

3. Овочеві й фруктові салати, гречка і рис, пісні супи − ці страви можна їсти в середині дня, не побоюючись важкості в шлунку. Такі вуглеводи легко засвоюються.

4. А от м’ясні й рибні страви варто перенести на вечерю або сніданок − в умовах прохолоди організму буде легше їх перетравити.

5. Якщо шлунок набитий, він тисне на діафрагму, діафрагма тисне на грудну клітку і стає важко дихати. В умовах спеки це додаткове навантаження на серцево-судинну систему, яка і так працює в екстремальних умовах. Проте і голодним виходити з дому не варто − можна знепритомніти. Особливо це стосується людей, які мають цукровий діабет або схильні до нього.

6. Вода! Через високу температуру повітря ми потребуємо постійного відновлення рідини із солями й мікроелементами, що втрачається з потом. Рекомендовано пити не менше 2,5-3 л рідини на день. Це може бути будь-яка рідина з температурою 18-20 градусів. Вживати її бажано кожні 40-50 хвилин по 100-200 мл.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео