Оксана Бучко

Тернополяни влітку відпочивають на прохолодному морі в Польщі (фото, відео)

із Маяка Сопот

Поїхати на море у … Польщу можуть тернополяни. І це не буде помилкою чи нісенітницею. А просто прохолодно-свіжою літньою відпусткою із справжніми поморськими пляжами та безліччю корисних бонусів, яких не дадуть теплі морські курорти.

У Польщі є море, і це не міф. Воно – Балтійське, температура води не перевищує 19 градусів. Це море експерти називають корисним тим, що помірний клімат тонізує судини і пришвидшує обмін речовин. А високий вміст йоду допомагає людям покращити роботу дихальних шляхів. Поблизу пляжів – хвойні ліси, що тільки підсилюють оздоровлення тих, хто має проблеми із щитовидною залозою. Великий плюс, що практично після переїзду ви не відчуваєте змін у кліматі. І повернувшись до Тернополя буде лише тепліше, що не створить жодного стресу для організму.

пляж Сопот
пляж Сопот

Мінусом такого відпочинку є те, що на пляжі багато часу не проведеш. Це – пікніки і прогулянки після екскурсій. Але насправді відпочинок обіцяє бути достатньо цікавим, якщо обрати міста із пляжами, де є на що подивитись. Як ми уже писали у попередній публікації на «Терені», у Тримісті на півночі Польщі можна поєднати три в одному: зробити вигідний шопінг, подивитись три міста без проблем транспортного сполучення та провести час на морських пляжах.

із Маяка Сопот
із Маяка Сопот

Потрапивши у Тримісто, можна зупинитись на проживання у Сопоті. Це курортне містечко між промисловим Гданськом із розкішною старою частиною міста та модерною Гдинею, яка запропонує немало цікавих музеїв і розваг.

Охайні пляжі

Пляжі у Сопоті та Гдині вражають продуманістю облаштування. Вони дуже чисті з дрібним білим пісочком та широкі. Їхня протяжність у Сопоті – більше 4 км. Повсюди є туалети, щоправда платні, душі, а також прокат лежаків і парасольок. Неподалік пляжів легко знайти оглядові вежі. У Сопоті найпопулярнішим місцем для огляду є Маяк, вхід – 6 злотих. У Гдині – Кам’яна гора, куди безкоштовно везе підйомник. Її буде помітно через великий хрест, встановлений на цій точці.

Камяна гора Гдиня
Камяна гора Гдиня

пірс з Маяка Сопот
пірс з Маяка Сопот

На пляжах також займаються спортом та проводять змагання. Там можна знайти вуличні тренажери, майданчики для волейболу, водні гірки.

А за безпекою відвідувачів строго слідкують рятувальники. У воду, яка не відповідає нормам купання, ніхто вас не пускатиме надовго. А про недостатню її температуру чи інші загрози завжди повідомить червоний колір прапора.

тренажери на пляжі в Гдині
тренажери на пляжі в Гдині

Прогулянки на пірсах

Окрім того, у цих містах можна влаштувати прогулянки пірсом. У Сопоті розташований найдовший пірс Європи – 515,5 м. Він має дві частини – наземну та морську. На першій можна придбати сувеніри та посидіти на лавочці, а ввечері у сезон подивитись фільми на великому екрані. Значна частина пірсу виходить у море, де можна насолодитись прогулянкою, що наситити організм йодом, адже його концентрація там вища, ніж на пляжі.

пірс Сопот
пірс Сопот

піср Сопот2
піср Сопот2

А от у Гдині громадські пірси – безкоштовні. З набережної відкривається неймовірний шлях на кліфи. На фоні гірських обривів можна зробити колоритні фото. Головний пірс дасть можливість оглянути цікаві кораблі, наприкінці ж насолодитись переглядом пам’ятників, хвилерізів та маяків.

Набережна Гдиня
Набережна Гдиня

кліф Гдиня
кліф Гдиня

Гдиня
Гдиня

Заходи сонця у Гдині особливі – на фоні сучасного міста, яке швидко побудували як альтернативний польський порт Балтійського моря. Адже після Другої світової війни Гданськ забрали у Німеччини, але Польщі повністю не передали. Місто залишили вільним під контролем Ліги Націй. Тож здобувши вихід до Балтійського моря, але не отримавши повного контролю над Гданськом, Польща вирішила розбудувати із невеликого села своє місто – Гдиню. Тому воно – не для тих, хто шукає старовинної архітектури, яку так добре відреставрували у Гданську. Тут знайдете сучасні промислові пейзажі у стилі модернізму, які теж виглядають досить ефектно.

набережна в Гдині
набережна в Гдині

вид Гдиня
вид Гдиня

Гдиня з висоти
Гдиня з висоти

Цікавинки поблизу пляжів Гдині

Гдиня1
Гдиня1

Гдиня 2
Гдиня 2

костел Гдиня
костел Гдиня

У Гдині є два музеї-кораблі: «Блискавка» та «Дар Помор’я».

Перший – брав участь у Другій світовій війні.  Про це розповідають артефакти всередині.

Ще старший другий корабель, збудований на початку двадцятого століття. Під час екскурсії по «Дару Помор’я» можна дізнатися про деталі життя моряка у ті часи.

А далі можна ознайомитись також із морськими глибинами. У місцевому океанаріумі зібрали екзотичних жителів моря з усіх куточків світу. Знайдете ці музеї у серці Гдині – на майдані Костюшка. Там катаються на колесі огляду, сидять  біля фонтанів і фотографують єдиний у Гдині хмарочос. Із площі можна також сісти у катер і відправитись на водну екскурсію.

 

Цікавим місцем для дітей та дорослих буде Центр Науки «Експеримент», де на тематичних зонах зібрали наукові явища, які плавними переходами демонструють глядачам. Його радять для неодноразових відвідувань людям різного віку. Серед найбільш колоритних дослідів називають водні експерименти та макет порту, а також пісочницю археолога. Експозиції постійно змінюють. Щоб впоратись із переглядом потрібно 4-6 годин.

центр Науки Екперимент
центр Науки Екперимент

Ще одне цікаве місце Гдині – музей Еміграції. Інтерактивними методами там змальовують історії міграції поляків. Також  по своєму прізвищу можна побачити відношення до поляків та знайти родичів.

Музей розташований не в центрі, а на Морському вокзалі ( вул. Польська, 1). Тож доведеться брати автобуси – 119, 133, 137.

Цікавинки поблизу пляжів Сопоту

Сопот, як уже згадували, місто курортне. Тому поблизу пірсу зібрали безліч кафе, цікавих фонтанчиків та підвісних статуеток.

центр Сопот
центр Сопот

Сопот біля пірсу
Сопот біля пірсу

Розважальні центри, галереї та магазини знайдете у Танцюючому або Кривому будиночку – найнезвичніший будинок на планеті. Його побудували в 2004 році за проектом архітекторів Шотінскіх і Залевського. Надихнули архітекторів малюнки художників Яна Марціна Шанцера (Jan Marcin Szancer) і Пера Оскара Дальберга (Per Oscar Dahlberg). Там відвідувачі побачать і алею слави – на одній з внутрішніх стін будівлі залишають свої автографи знаменитості і відомі люди, що побували в танцюючому будиночку.

Кривий будинок Сопот
Кривий будинок Сопот

Ще одне рекордне місто Сопоту – один з найбільших в Європі аквапарк. Там є 5 басейнів, 2 з яких – відкриті. У них є місця із гідромасажем. Цікавим є острів із протоками, із стін якого вибиваються гейзери. А ще – 61-метрова дика ріка, де вода тече із швидкістю 600 л в секунду. Ну і звісно 2 водні гірки – біла протяжністю 70 м і жовта – 110 м, висота обох – 12 м. Окрім того, дерев’яні тераси, сауни, солярії, боулінг, ігрові площадки, бари та ресторани. Звісно, ціни там відповідні – 1 година – 30 злотих, 3 год – 60 зл, день – 80 зл. Аквапарк розташований у провулку Замкова Гора, від центру доведеться пройти 2 км по вказівниках.

аквапарк Сопот
аквапарк Сопот

Для прогулянок підійде у Сопоті вулиця Монтяк із пабами, галереями, кінотеатром. Саме там влаштовують вистави вуличні театри і музиканти, а також експонуються роботи портретистів.

Також у Сопоті варто відвідати міський Музей із експозицією історичного інвентарю початку XX століття, відтвореними інтер’єрами того часу та чудовим садом. Для любителів музики привабливим місцем буде Лісова Опера на відкритому повітрі, яка вважається однією з найкращих споруд такого типу в Європі. А для фанатів спорту рекомендують відвідати місцевий іподром. Це одночасно місце проведення кінних перегонів і концертів сучасних зірок. А ще там в 1999 році мессу служив Папа Римський Іоанн Павло ІІ, під час якої зібралось 700 000 осіб.

Житло в Сопоті слід шукати заздалегідь. Його можна знайти на різний смак – від дорогих вишуканих готелів (600 зл за добу) до непоганих скромних хостелів – (13-20 зл). Транспорт коштує у межах 4 злотих. Поїсти в ресторані можна від 20 злотих.

парк Північний Сопот
парк Північний Сопот

неподалік пірсу Сопот
неподалік пірсу Сопот

Сопот
Сопот

пірт Сопот
пірт Сопот

Гдиня3
Гдиня3

Добиратись з України найкраще лоукостами в Гданськ. Квитки можна знайти зі Львова та Києва у межах 2 500 грн в дві сторони, якщо шукати заздалегідь.

Фото, відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео