Податок на нерухомість: як не переплатити?

630_360_1467359772-7657

Володіння нерухомістю це не лише радість та потенційна можливість отримати прибуток, воно накладає на його власника ряд обов’язків: його потрібно підтримувати у належному стані, сплачувати комунальні послуги та податок на нерухомість.

Так, у літку багатьом із нас приходять вимоги з податкової про необхідність сплати  податку на нерухоме майно. Давайте розбиратися разом, що це за податок, коли його потрібно сплачувати та чи існують якісь пільги та обмеження.

Податок на нерухомість сплачується один раз на рік, податкового повідомлення-рішення на оплату ДФС надсилає громадянам до 1 липня кожного року, а ті зобов’язані оплатити його протягом 60 днів з дня отримання ними такої вимоги.

Чи всі власники нерухомості повинні оплачувати такий податок? Ні, податковим законом встановленні пільги,  сплатити податок на нерухомість мають лише власники:

  • квартири, загальна площа яких перевищує 60 квадратних метрів;
  • будинку загальною площею понад 120 квадратних метрів;
  • іншої житлової нерухомості, якщо їх площа сукупно перевищує 180 квадратних метрів (тобто, коли особа є одночасно власником і будинку і квартири, або їх часток)

Важливо! Якщо Ви є щасливим власником з погляду держави «зайвих» квадратних метрів - заплатити прийдеться лише за них, наприклад якщо у вас квартира площею 80 квадратних метрів – 60 пільгових квадратних метрів не враховуються, і податок нарахують лише на 20 квадратних метрів.

Як визначається сума податку на нерухомість? Перш за все, податок на нерухомість сплачується за попередній календарний рік, у 2019 році ви оплачуєте податок за 2018 рік.

Враховується загальна площа об’єкта нерухомості, місце розташування (за принципом зональності)- так ставка податку може бути вищою для нерухомості розташованої у центрі ніж для тої, що у віддалених районах, та ставка податку, яка теж є різною залежно від області, оскільки встановлюється за рішенням місцевої ради.

При цьому, максимальна вартість 1 оподатковуваного квадратного метра за 2018 рік становить 55,85 грн. - 1,5 відсотка розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року. Це важливо пам’ятати, адже інколи місцеві ради необґрунтовано завищують ставки податку на нерухомість.

Пам’ятайте, що законом встановлено випадки, коли пільги  не діють :

  • якщо загальна площа квартири – 300 м2, а будинку більше 500 м2 -  у цьому випадку особі доведеться сплачувати щорічно по 25 000 грн. «зверху» за кожний такий об'єкт нерухомості. Але, припустимо, що така квартира або будинок розділені на кількість часток, що належать різним власникам, і частка кожного менша від розміру, при якому діє вимога про збільшення податку. Тоді сплачувати додаткові 25 000 грн. ніхто з власників не повинен;
  • якщо нерухомість використовується особою для отримання доходу (наприклад, якщо вона здається в оренду, використовується в підприємницькій діяльності тощо).

Розмір податку на нежитлову нерухомість (на гаражі, склади, офіси, магазини, тощо) визначається за такою ж схемою, проте, пам’ятайте, що у цьому випадку, заплатити прийдеться за кожний квадратний метр.

Що робити коли Вам нарахували завелику суму податку? Дійсно, такі випадки є непоодинокими, часто фіскальною службою при розрахунку податку на нерухоме майно можуть бути взяті невірні відомості про площу об’єкта, або взагалі податок може бути нарахований на майно, власником якого ви уже не є.

Якщо у Вас виникли сумніви щодо правильності розрахунку податку Вам потрібно звернутися до відділення ДФС, яке направило вам податкове повідомлення рішення із письмовою заявою  про  перерахунок податку. До заяви долучіть документи, які би підтверджували вашу правоту, це може бути свідоцтво про право на власність, договір купівлі-продажу, чи технічний паспорт на нерухомість, тощо. Не вагайтеся та відстоюйте свої права!

Адвокат Боднар Ольга Володимирівна, керуючий АО Твій адвокат», 380673513500

Вибір читачів за тиждень

Відео