Орест Сарматський

У Тернополі презентували нову «Школу локальної демократії» (фоторепортаж)

У Тернопільському прес-клубі презентували новий проект «Школа локальної демократії 2.0» 

Про новий проект розповіли Максим Черкашин – керівник ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад», Роман Казновецький – міський голова Ланівців, учасник першого проекту «Школа локальної демократії» та Ігор Гірчак – виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення “Асоціації міст України.

– Минулого року у проекті взяли участь 10 громад із чотирьох областей Західної України. У рамках проекту нам вдалося запровадити 30 інструментів громадської участі. Шість команд участі вивчали польський досвід, – розповідає Максим Черкашин. – Учасники проекту проходили навчання, мали три сесії, впроваджували мінімум три інструменти громадської участі у своїх громадах. Скажу, що громадські активісти не завжди можуть контролювати місцеву владу. Тому, щоб змінити ситуацію, ми й запровадили такий проект, який називається «Школа локальної демократії». Учасники проекту упродовж року працюють разом, аналізують, що відбувається в громаді, пропонують шляхи поліпшення діяльності ОТГ. У кінцевому результаті 6 громад із 10, представники яких зарекомендували себе найкраще, поїдуть у Польщу дізнатися, як там працюють громади, їхні громадські організації, активісти, – розповів Максим Черкашин.

ORL_0018 (Copy)
ORL_0018 (Copy)

ORL_0033 (Copy)
ORL_0033 (Copy)

Виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України Ігор Гірчак розповів, що очолюване ним відділення постійно підтримує подібні проекти.

–  «Школа локальної демократії 2.0» – один з можливостей підвищити фаховий рівень працівників громад. Ще одна проблема, яка гостро поставала в громадах – це низька активність мешканців, що проживають на тій чи іншій території. І тому постала проблема, як допомогти громаді активізувати своїх мешканців, налагодити механізм комунікації між мешканцями та владою, донести мешканцям інформацію про те, які є механізми впливу на прийняття рішень на місцевому рівні. Відтак, цей проект також допоміг громадам-учасницям активізувати мешканців, створились громадські організації, молодіжні міські ради, – наголосив Ігор Гірчак.

ORL_0045 (Copy)
ORL_0045 (Copy)

ORL_0030 (Copy)
ORL_0030 (Copy)

ORL_0037 (Copy)
ORL_0037 (Copy)

Також на пресконференції повідомили, що у проекті участь можуть взяти команди з об’єднаних громад Тернопільської, Рівненської, Хмельницької, Чернівецької, Івано-Франківської, Львівської або Волинської областей. У кожну команду мають входити

представник громадської організації або громадський активіст, депутат місцевої ради, працівник виконавчих органів місцевої ради, усього 3 особи.

І ще. Аби взяти участь у «Школі локальної демократії 2.0» потрібно до 31 серпня цього року сформувати нову команду змін у своїй громаді, заповнити та надіслати анкету кандидата за посиланням.

ORL_0002 (Copy)
ORL_0002 (Copy)

ORL_0006 (Copy)
ORL_0006 (Copy)

ORL_0022 (Copy)
ORL_0022 (Copy)

ORL_0039 (Copy)
ORL_0039 (Copy)

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео