Оксана Бучко

Невакцинованих учнів не допускатимуть на навчання у школи Тернопільщини (фото)

Продовжити навчання традиційної форми у школах Тернопільщини цього року зможуть лише вакциновані учні. Батьки, діти яких не мають планових щеплень від кору та дифтерії, повинні записатись у сімейного лікаря для проведення вакцинації. Виняток становлять тільки ті учні, які мають постійні медичні протипоказання.

В іншому випадку у разі відмови від вакцинації діти навчатимуться індивідуально, заочно або вдома, зазначили під час круглого столу «Україна: спалах кору», який провели в Тернополі 16 серпня.

IMG_20190816_101516
IMG_20190816_101516

- Ми маємо епіднеблагополучну ситуацію щодо поширення кору в Тернопільській області, - зазначив представник Тернопільської обласної організації Товариства Червоного Хреста України Олексій Шейка. – Протягом останніх 2 років зафіксували 100 000 випадків, коли жителі України захворіли на кір. Тому намагаємось проінформувати якомога більше населення щодо важливості вакцинації проти кору, аби виробився колективний імунітет. Після нашого спілкування в дитячих садках, школах, літніх таборах люди погоджувались, що щеплення від цього захворювання потрібне. Вакцина у нас в області є – бельгійських та американських виробників. Жодних випадків ускладнень після щеплень не виявляли.

IMG_20190816_110034
IMG_20190816_110034

Таким чином хочуть досягти колективного імунітету на рівні 95%. Тоді він захистить і тих, які не можуть пройти вакцинацію через медичні протипоказання.

- У школах більше не хочуть ризикувати здоров’ям вакцинованих дітей. Тому згідно зі ст. 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» при епіднеблагополучній ситуації без довідки форми №086-1/о до навчання в державних закладах освіти дітей не допускатимуть, - зазначила головний спеціаліст управління освіти і науки облдержадміністрації Оксана Пришляк. – Я з власного досвіду хочу сказати, що після проведення щеплень дитина веде звичний спосіб життя – відвідує уроки, займається на фізкультурі. Процес проведення щеплень – безперервний. Вакцинуватись можна без проблем тим, хто запізнився з термінами.

IMG_20190816_105020
IMG_20190816_105020

Попередньо в липні листи із попередженнями про проведення щеплень отримали на місцях. Щеплення повинні були проводити у віці 1 рік та 6 років. Якщо їх немає – слід провести два з перервою в один місяць, наголосила головний педіатр управління охорони здоров’я облдержадміністрації Майя Голяк.

- У нас щеплені 50% дітей у віці 1 рік і 60% - у віці 6 років. Доступ до вакцини - 14 тис. Тож вакцинацію може пройти кожен, - продовжила вона. – Якщо у дитини є хронічні захворювання чи алергія – слід також у період спокою проходити вакцинацію. Адже у випадку захворювання на кір на такий організм буде ще більше навантаження від препаратів для лікування. Постійні протипоказання – це ВІЛ, СНІД, імунодефіцитний стан.

Дорослі можуть визначити свою потребу у щеплені завдяки аналізу на імуноглобін G. Для тих людей, які збираються стати батьками, особливо важливо пройти вакцинацію проти кору, наголосили спеціалісти. Адже це безпека новонародженої дитини.

У МОЗ нагадують, що реакції на щеплення – це одна з ознак, що вакцина діє. Такі симптоми, як почервоніння, біль у місці ін’єкції, підвищення температури, проходять за кілька діб, а захист від інфекційного захворювання залишається. Натомість, кір можна подолати своїм імунітетом, та інколи з ускладненнями – пневмонією, отитом, запаленням мозку. Також були випадки інвалідності та смерті через даний вірус, інформують в МОЗ.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео