Орест Сарматський

Українські виробники заробили на равликах $250 тисяч (Агроновини)

1601 (Copy)

Україна за результатами січня-травня 2019 р. реалізувала 166,5 т равликів, що в 4,6 разів більше, ніж за аналогічний період 2018 р.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Загалом за весь 2018 р. всього було експортовано з України лише 90 т равликів, а це менше, ніж за перші 5 місяців 2019 року і є найнижчим показником за останні 4 роки. У вартісному вимірі за перші п’ять місяців поточного року Україною було продано равликів за кордон на $252,8 тис. Найбільше згаданої продукції було реалізовано у 2016 році, а саме – 347,2 т.

У географічному розподілі найбільше равликів було продано до Польщі – 44% (у натуральному вимірі) всіх поставок за січень-травень 2019 р., на загальну суму в $133 тис. Також частина продукції була реалізована до Чехії – 32% на суму $78 тис. і Литви – 23% на суму $42 тис.

Імпорт равликів у січні-травні поточного року склав 35,4 т, що є найбільшим показником за останні 13 років. Основними країнами постачальниками були Польща – 55% всіх поставок в Україну (в натуральному вимірі – 19 т) на $34 тис. і Литва – 45% всіх поставок (16 тонн) на $55 тис.

1602 (Copy)
1602 (Copy)

Попит на чіпсові сорти картоплі в цьому сезоні значно зріс

Ціни на картоплю тримаються на рекордно високому рівні. Причиною такого суттєвого подорожчання стала погода.

Про це заявив засновник компанії «Агріко Україна» Микола Гордійчук, пише «Інфо-Шувар».

– Через зливи в травні та посуху в червні в господарствах  Півдня врожайність впала в 1,5 рази. Комерційну партію ранньої та середньої картоплі можна було знайти хіба у крупних виробників. Відповідно, ціни були і поки залишаються рекордно високими. Про прогноз на другу половину сезону казати ще зарано, він буде залежати від погоди в наступні два місяці. Найгірший сценарій – посуха в серпні та холодна і дощова погода у вересні, – сказав він. 

На його думку, не варто ігнорувати ще один фактор – перерозподіл ринку збуту картоплі.

– В цьому році виробники чіпсів контрактують українських фермерів, як ніколи активно. За моїми оцінками, завдяки появі нових потужностей з переробки, попит на чіпсові сорти картоплі в цьому сезоні збільшиться мінімум на 50 тис. т. Ми на зовні продаємо менше картоплі. Переробні підприємства декларують закупівельні ціни на рівні 5-6 грн/кг, тобто теоретично на свіжому ринку нижче цього рівня ціна не мала б впасти в цьому році, – каже Гордійчук.

Сьогодні  на найбільшому майданчику ОРСП «Шувар» картопля пропонується по 9-10 грн/кг (0,32-0,35 €/кг) – найвищій рівень цін за останні 5 років. Приблизно такі самі ціни на картоплю в сусідній Польщі. Рік тому в Польщі та Україні картопля коштувала в 2 рази дешевше.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео