Тамара Коблик

16 серпня в історії Тернопільщини

16

Цього дня народилися:

Адамів Ярослав (1968, смт Козова) – голова Козівської селищної ради.

адамів
адамів

Банадига Наталія (1964, м. Тернопіль) – вчений у галузі педіатрії. Доктор медичних наук (2000), професор (2001). Автор понад 160 наукових публікацій, 9 раціоналізаторських пропозицій. Має патент на винахід

банадига
банадига

Богачевський Данило (1890, с. Манаїв, нині Зборів. р-ну –  11. 10. 1985, м. Маклін, шт. Віргінія, США) –  правознавець, громадський діяч.  Перший митрополит Української Католицької Церкви в США.

Bogachevsykiy Danilo Silyvestrovich
Bogachevsykiy Danilo Silyvestrovich

Петро Винничук (1954, с. Росохач, Чортківського району, Тернопільської області – 30.05. 2012, с. Росохач) – член Росохацької юнацької національно-патріотичної підпільної організації.  Указом Президента від 18.08.2006 нагороджений орденом „За мужність” І ступеня. Помер від серцевого нападу в Москві, куди поїхав на заробітки як будівельник

 

винничук
винничук

Герасимлюк Віталій (1953, Почаїв Кременецького  району) – режисер, сценарист, педагог. Член Національної спілки кінематографів України(2009). Автор понад 30 короткометражних фільмів, понад 100 телепередач

герасимлюк
герасимлюк

Крушельницька Емілія (у заміжжі –  Стернюк;  1875, с. Осівці, нині Бучацького району –  1965, м. Буенос-Айрес, Арґентина) – фольклористка. Сестра Соломії Крушельницької.

Кубант Мирослав (1947, с. Ярославичі Зборівського району) – господарник, громадський діяч. Депутат райради 4-х скликань

кубант
кубант

Никифорчин Зіновій (1957, с. Івано-Пусте, Борщівський р-н) – економіст, начальник Управління Національного банку України у Хмельницькій області

никифорчин
никифорчин

Цей день в історії Тернопілля:

1442 р. - польський король Владислав ІІІ як винагороду за вірність у боротьбі з литовцями подарував Михайлові Мужилу з Бучача кілька сіл, у тому числі Велике Біле (нині с. Біла Чортківського району ). Як вказано у грамоті, дарує «Велике Біле і течії Серету». За родини Бучацьких, яка володіла селом протягом століття, Велике Біле стало містом, статус якого втрачено в середині 17 ст.

1649 р. – відбулася Зборівська битва – переможна битва козацької армії, очолюваної Богданом Хмельницьким, з польським військом під командуванням короля Яна ІІ Казимира під Зборовом (тепер Тернопільська область).

1698 р. – королівський ротмістр Франциско Лідихівський отримав від Августа ІІ Сильного королівськийпривілей на володіння селами Пляшева і Цеценівка в Кременецькому повіті.

1703 р. - менший шевський цех Бучача отримав привілей від власника міста С. А. Потоцького.

1889 р. – відбулося відкриття з'їзду західноукраїнських письменників, у якому брали участь І. Франко, О. Кобилянська, Н. Кобринська та ін.

1919 р. - 21 Збаразька бригада УГА і 1 бригада УСС вибили червоних з Шепетівки і зайняли місто. 21-шу бригаду було сформовано у травні 1919 з тилових військових підрозділів і новобранців Збаразього й частин Тернопільського та Скалатського повітів.

1944 р. - загін УПА «Бистрого» здійснив напад на радянський гарнізон в с.Пановичі Підгаєцького району. Під час нападу було вбито 60 ворогів, з боку повстанців втрат не було.

1945 р. - договір між СРСР і Польською Республікою про радянсько-польський державний кордон. Юридично зафіксував перехід Західної України та Західної Білорусі від Польщі до СРСР. У результаті договору Україні перейшли такі сучасні області: Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Волинська, Рівненська.

1948 р. – на хуторі Гаї Ходорівські поблизу с.Байківці Тернопільського району відбувся бій між вояками УПА та МДБ, під час якого загинуло 6 більшовиків.

2014 р. – під час війни на сході України (антитерористичної операції) загинув уродженець Бережан Олександр Філь (1995 р. н.).

В Україні сьогодні немає професійних свят.

У дохристиянські часи 16 серпня наші предки вшановували лісовиків — міфологічних істот, що вважалися господарями лісу. Цього дня на лісових галявинах розкладали їжу, аби лісовик не робив зла, і святили хліб.

лісовик
лісовик

16 серпня в південному американському місті Мемфіс (Memphis) проходить традиційний День пам'яті Елвіса Преслі (Elvis Presley Day), співака, музиканта і каратиста.

Програма включає в себе безліч різних заходів, але головне, що з 1983 року в неї входить триденний турнір з карате, на який приїжджають — в якості інструкторів, почесних гостей, суддів — великі чемпіони, які особисто знали Елвіса Преслі. І 16 серпня, в день смерті Елвіса, вони вручають переможцям пам'ятні призи з його ініціалами.

До смерті Елвіса, що настала 16 серпня 1977, було продано 500 мільйонів його платівок, а через сім років ця цифра зросла удвічі — такого не вдавалося ще нікому.

Він знявся в 33 фільмах, одержуючи за кожний мінімум по мільйону доларів. У 1973 році телепередача з його участю зібрала біля екранів мільярд чоловік — такої кількості глядачів не вдалося зібрати навіть репортажу про висадження першої людини на Місяці.

елвіс
елвіс

Скільки б тисячоліть не існувала любов, відсвяткувати її народження ніколи не гріх. Очевидно, саме так вважали євреї, які вигадали свято Ту бе-Ав, тобто День любові. Свято любові — це прекрасний привід сказати близьким людям ніжні слова, зізнатися в коханні або зробити своїй другій половинці пропозицію руки та серця. Цілком можливо, що останню традицію єврейського Дня любові вигадали жінки, які хотіли швидше вийти заміж за коханого, оскільки спочатку це свято мало дещо іншу символічність. День любові вважався днем єднання народу: цього дня багато століть тому були дозволені шлюби між різними колінами, тобто родами.

Древній лозунг свята - «Приходь, кради й одружуйся!»

Цей девіз слугував вказівкою до дій багатьом чоловікам. В День любові дівчата й хлопці з різних родів могли познайомитися і навіть полюбити одне одного. В Ту бе-Ав всі вони одягали білі вбрання і йшли гуляти. Нерідко такі гуляння закінчувалися шлюбом і найщирішими почуттями.

Мабуть, невипадково День любові відзначають наступного дня після дня трауру, з якого колись почалось вигнання єврейського народу. Євреї давно знайшли свою землю, і навіть небезпека війни не змогла знищити цей великий народ. І в цьому заслуга тільки кохання.

Іменини сьогодні святкують Антон, Соломія, Кузьма.

Вибір читачів за тиждень

Відео