Тамара Коблик

17 серпня в історії Тернопільщини

17

Цього дня народилися:

Горішній Ярослав (1949, с. Бліх, нині Зборівського району) – педагог, самодіяльний композитор

 

горішній
горішній

Єрусалимець Любов (1938, м. Кременець) – народна майстриня вишивання. Учасниця виставок у Тернополі (1982- 1989), Бендерах (Молдова, 1983), Києві (1983, 1984, 1986). Роботи зберігаються в музеях Кременця, Канади, приватних колекціях.

Островська Марія (1924, с. Вербів, нині Бережанського району – 25. 03. 2003, там само) – учасниця національно-визвольних змагань. Зв’язкова районного проводу, станична провідниця ОУН і УПА

островська
островська

Петришин Роман (1957, с. Озеряни Бучацького району) – громадський діяч, підприємець, книговидавець. Засновник ПП “Чумацький шлях”, яке спеціалізується на випуску книг українською мовою

петришин
петришин

Фельдхорн Юліуш (1901, м. Тернопіль – серпень 1943, с. Величці, побл. м. Краків, Польща) – польський поет, перекладач, вчений-полоніст.

Цей день в історії Тернопілля:

1497 р. – Барбара – донька львівського хорунжого Северина Ґербурта з Фельштина (нині с. Скелівка Старосамбірського р-ну Львівської обл.) вийшла заміж за Яна Синявського й отримала в посаг, у числі інших населених пунктів, Куропатники Бережанського району.

1772 р. - укладено угоду між Австрією та Росією про поділ Речі Посполитої, згідно з якою Австрія захопила Галичину, включаючи центральну та південну частини сучасної Тернопільщини.

1973 р. –  Тернопільська область. Викрита підпільна організація під умовною назвою “Армія”, очолювана В.Тришем.

1992 р.  –  У Гусятині, на Тернопільщині, урочисто відкрито пам'ятник ватажку національно-визвольної боротьби українського народу в ХVІ ст. С. Наливайку

В Україні сьогодні немає професійних свят.

Кожні треті вихідні серпня відзначається Всесвітній день безпритульних тварин.

Спочатку цей день було запропоновано обрати у 1992 році в якості Національного дня безпритульних тварин Міжнародним товариством прав тварин США (ISAR).

День безпритульних тварин не називають святом. Скоріше, це нагода привернути увагу до проблеми, яка вже багато десятиліть існує в багатьох країнах світу, в тому числі і в нашій.

У цей день волонтери та громадські діячі проводять різноманітні заходи, намагаючись донести ідею відповідального ставлення до домашніх тварин.

Безпритульні тварини, їх винахідливість і миролюбність, їх любов до життя – відмінний привід згадати про ці гарні якості, властиві і нам, людям. Давайте поділимося з ними і своєю добротою, проявимо до них нехай маленьку, але турботу. Може не відразу, може не сьогодні, але обов’язково подбаємо про них, адже вони абсолютно завжди готові відгукнутися на нашу доброту. Вони завжди готові радувати нас, виляти хвостом або ніжно муркотіти, стрибати від радості і по-своєму посміхатися нам. Вони люблять нас, людей, адже так і не покинули наше, дуже часто вороже середовище проживання. Давайте і ми будемо любити їх, висловлюючи цю любов у практиці свого життя.

тварини-безхатченки
тварини-безхатченки

Іменини сьогодні святкують Іван, Андрій, Ірина, Павло, Дарія, Денис, Костянтин, Аріна.

Вибір читачів за тиждень

Відео