Орест Сарматський

На Тернопільщині згадали криваву подію, яка сталася 370 років тому

38254379_447358865783668_3993585493764734976_n-1 (Copy)

Всеукраїнською науково-практичною краєзнавчою конференцією з міжнародною участю «Історія козацтва та його роль в українському державотворенні» розпочалося на Тернопільщині відзначення 370-ї річниці Зборівської битви.

– Зборівська битва 15-16 серпня 1649 року посідає особливе місце в історії України та Польщі. Кінцевим результатом потужних баталій  стало укладення 18 серпня 1649 року Зборівського мирного договору, що офіційно поклав початок існування Української козацької держави – Гетьманщини. Ця подія стала переломним моментом Визвольної війни українського народу під проводом гетьмана Богдана Хмельницького і є спільною історичною спадщиною українського, польського та татарського народів, – розповів один із організаторів конференції, директор Зборівського краєзнавчого музею Богдан Макогін.

У рамках урочин, окрім конференції за участю істориків, науковців, краєзнавців, у Зборові упродовж трьох днів триватиме насичена мистецько-театралізована програма, відвідини Козацьких могил, етнографічна виставка, майстер-класи народних умільців.

Довідково. Зборівська битва 1649 року – одна з битв, що відбулася між українським військом на чолі з Богданом .Хмельницькимм, татарським військом з одного боку, та польською армією – з іншого. У результаті воєнних дій був з польським королем  був укладений Зборівський договір, який, фактично, підсумував першу фазу в історії Хмельниччини, легалізував самоврядність українських козаків у межах Речі Посполитої, також відомому як Гетьманшина.

Фото: Музейний простір

Вибір читачів за тиждень

Відео