Віра Олександрович

Земля на Тернопільщині – це не тільки красиво, а й вигідно

Земля

Землекористувачі із Тернопілля вже сплатили майже 205 млн грн плати за землю. Левову частку цієї суми внесли юридичні особи.

Про це повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

– Власники та орендарі земельних ділянок із нашого краю сплатили до місцевих бюджетів упродовж 7-ми місяців аж 204 млн 937,6 тис. грн плати за землю, – уточнюють у податковій. – Порівняно із аналогічним періодом 2018-го надходження цього платежу зросли на 35,1 млн грн.

Внесок юридичних осіб, які у своїй господарській діяльності використовують землю, до місцевого бюджету склав 166,2 млн грн. Фізичні особи сплатили 38,8 млн грн.

– Акцентуємо увагу, що плата за землю – це обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності, – пояснюють у податковій. – Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру. Це визначили у п. 286.1 ст. 286 Податкового кодексу України.

До речі, відповідно до п. 287.1 ст. 287 цього кодексу, власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю із дня виникнення права власності або права користування ділянкою. У разі припинення права власності або права користування землею плату за неї сплачують за фактичний період перебування у власності або користуванні у поточному році.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео