У тернопільській галереї виставка про те, як віднайти себе (фоторепортаж)

Цими днями у тернопільській галереї «Бункермуз» відкрили виставку молодого художника із Полтави Вартана Маркар'яна «Пробираючись тільки пошепки».

На великоформатних графічних роботах — ліс. Він постає у різних проявах — десь сірий та мовчазний, ба навіть ворожий, десь золотиться світлом і запрошує зануритись всередину.

Вартан пояснює, що його цікавить тема розвитку людини, пошуку її Я. У попередніх серіях художник міркував про людину у місті. Там, на його думку, вона відчуває дискомфорт, зрештою, місто поглинає людей, лишаючи тільки оболонку.

— Я подумав, як же захиститись від цього. Вихід — втеча в ліс. Але там перед людиною постає інша проблема — вона стикається зі своїм Я. Треба вирішити, як бути далі, як жити. На неї чекають різноманітні психологічні бар’єри та перешкоди. Як подолати їх? Для цього треба відчути себе героєм казки. Герой не знає, чим завершиться його історія, але ж ми знаємо, що все завершиться добре. Ми маємо рухатися життям просто, долаючи всі перешкоди, і все буде добре. Тільки після знаходження власного Я можна подолати стіни та дим, відкрити для себе красу, полюбити сучасний горизонт.

DSC_2937
DSC_2937

DSC_2934
DSC_2934

Що ж до назви виставки, то її митець пояснює так:

— «Пробираючись тільки пошепки» — метафора життєвого підземелля, де краще не галасувати, бо можна спричинити обвал. Проходити підземелля треба крок за кроком, промовляти слова лише пошепки, доки не досягнемо просвітлення, ініціації.

До речі, для своїх робіт Вартан використовує авторську техніку руйнації попереднього шару зображення, котра дещо нагадує дитячу техніку прошкрябування — граттаж.

DSC_2931
DSC_2931

DSC_2919
DSC_2919

Анна Золотнюк

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео