Орест Сарматський

Вирощування солодкої кукурудзи приносить до $5 тисяч/га (Агроновини)

2001 (Copy)

Солодку кукурудзу в Україні вирощувати надзвичайно перспективно. За дотримання технології з гектара культури вдасться отримати до 5 тис. доларів прибутку.

Про це розповів фермер з Одещини Віктор Хмельов, передає superagronom.com.

На Одещині солодкої кукурудзи вирощують мало. Принаймні у нас, на півночі області. Якщо все правильно робити, можна хороші гроші заробляти. На сьогодні з гектара можна мати, грубо кажучи, $4-5 тис., ділиться фермер.

Окрім кукурудзи, Віктор Хмельов також займається ягідництвом. За його словами, хоч кукурудзяний заробіток і не більший за ягідний, проте, порівнюючи затрати — кукурудзу вирощувати все ж вигідніше.

– На ягоді люди зараз робити не хочуть. Село зараз або ледаче, або на заробітках. Інша справа – кукурудза. Дві-три людини на гектар потрібно – не більше. Цього досить. Я ще капусту вирощую – те, де можна обійтися, як то кажуть «малою кров’ю» – без багатьох робітників, 2-3 людини, – додає Віктор Хмельов.

За словами підприємця, особливих проблем зі збутом солодкої кукурудзи також немає.

2002 (Copy)
2002 (Copy)

Названо найрентабельніші сільгоспкультури минулого сезону

За результатами минулого року найбільш рентабельним стало виробництво шишок хмелю (60,9%) та насіння соняшника (32,5%).

Про показники рентабельності виробництва продукції сільського господарства в сільськогосподарських підприємствах поінформував Юрій Лупенко, академік НААН, директор ННЦ «Інститут аграрної економіки».

– Рентабельність виробництва зерна, якого торік сільськогосподарські підприємства збільшили на 17,1% – до історичного рекорду у 70 млн тонн, практично зберегла рівень 2017 року (25,0%), який у 2018 році склав 24,7%, – звітує Юрій Лупенко.

Слід зазначити, що у 2018 році виробництво основних видів рослинницької продукції у сільськогосподарських підприємств було рентабельним зі збереженням рівня 2017 року по зерну, різким зростанням по окремих видах технічних культур – льон-довгунець та хміль, і зменшенням рівня рентабельності по більшості видів «топової» продукції 2017 року. Негативний вплив на обсяги виробництва збитковості чутливої для внутрішнього ринку продукції гречки та цукрових буряків може пом’якшитись результатами нинішнього року.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео